Små datorer i stil med Intel NUC lämnar inte särskilt mycket utrymme till framtida uppgraderingar. Den som behöver mer lagring, en optisk enhet, bättre ljud eller fler anslutningar tvingas införskaffa externa enheter och får därmed trilskas med såväl skrymmande lådor som ett evigt trasslande med kablar.

Acer ser en lösning på problemet och syr ihop en modulär stationär dator för skrivbordet. I Revo Build M1-601 staplas komponenterna ovanpå varandra, mycket likt ett gäng Lego-klossar. För att undvika allt vad kablar heter används magnetiska kontakter för de interna anslutningarna.

Själva grundplåten utgörs av ett NUC-liknande datorsystem på 125 x 125 millimeter. Specifikationerna anger Intel Pentium alternativt Celeron med 8 GB primärminne och 32 GB lagring. Denna låda är delvis ett traditionellt chassi och kan uppgraderas med exempelvis mer minne genom att lossa en enda skruv.

Därutöver går det att stapla på fler komponenter i upp till fem separata moduler. Acer satsar först och främst på lagringsenheter med alternativ som 500 GB eller 1 TB hårddisk med stöd för Hot-swap. Tillverkaren ser även en nära framtid med moduler för ljud, högtalare och trådlös laddning av mobila enheter.

Acer Revo Build M1-601 ska dyka upp på butikshyllorna i oktober till det rekommenderade priset 199 dollar eller motsvarande cirka 2 100 kronor inklusive moms.