DVI: DVI-I är inte alltid I

Det som är värt att nämna är att en DVI-I-kontakt inte nödvändigtvis klarar analog anslutning eller Dual Link. Detta gäller särskilt DVI-I-kontakter för AV-system och multiroom-lösningar, exempelvis DVI-växlar och distributionsförstärkare. Det gäller även många adaptrar och signalomvandlare som säljs.

Här har man i många produkter valt DVI-I-kontakter av praktiska skäl som att alla existerande DVI-kablar ska fungera. Ingen ska behöva stå tio minuter innan föreläsning och inte få in sladden därför att den har för många stift. Elektroniken bakom en DVI-I-kontakt är därför inte nödvändigtvis kapabel att hantera en signal som VGA eller Dual Link.

DVI-I på grafikkorten brukar däremot som regel fungera som DVI-I är tänkt. Det är i andra sammanhang än just grafikkort det finns många undantag.

14_DVI_DVI-I_not_I.jpg

Adaptrar med DVI-I (underst) är vanliga trots att de inte klarar av annat än digital DVI och single link. Kapacitet för dual link eller VGA finns sällan där. Orsaken till att man väljer DVI-I-kontakten är för att alla kablar alltid ska passa.

Med andra ord: bara för att kontakten på skärmen, bildkällan, adaptern eller andra steg i signalkedjan har DVI-I-utformningen betyder det inte med automatik att analog signal, VGA-adaptrar eller Dual Link kommer att fungera. Sådan kapacitet måste man säkra på annat sätt.

Omkopplare för Dual Link på en del grafikkort

Ytterligare en detalj som spär på den här förvirringen handlar om själva Dual Link-tekniken. Äldre grafikkort kanske endast har två TMDS-kretsar. Men de har två DVI-anslutningar eller en DVI-kontakt och en HDMI. Ska en krets driva en TMDS-klocka för HDMI finns det endast en krets kvar till DVI-kontakten och då blir det förstås ingen Dual Link.

14_DVI_omkopplare.jpg

En del AMD-kort har en liten switch som måste ställas i rätt läge för att DVI dual link ska fungera. Konsultera din handbok.

Lösningen på en del grafikkort, främst en del eftermarknadskort för AMD:s Radeon HD 5000-, HD 6000- och HD 7000-serier, har då varit en omkopplare på grafikkortet som växlar mellan DVI Dual Link eller två separata Single Link-kopplingar.

Exotisk DVI-I med analoga anslutningar

Det finns också exempel på det omvända, DVI-I-kontaker som klarar så mycket mer. Detta är vanligt på projektorer från 2000-talet. Bakom DVI-I-kontakten sitter elektronik kapabel att hantera andra analoga signaltyper, som komponentvideo (YPbPr) och Scart-RGB (RGB+kompositvideosynk). I projektorns menyer kan du ställa in vilken signaltyp som skickas.

14_DVI_DVI-mot_allt_I.png

Videomixern Ambery MPV-100 växlar alla möjliga sorters video via specialadaptrar. Men inga av dessa adaptrar kan du använda i normala sammanhang mellan grafikkort och skärm utan de är specifika för just den här produkten och dess elektronik.

Därför existerar det DVI-adaptrar vilka ger alla möjliga sorters exotiska kopplingar. Gemensamt är att det handlar om specialfall, att elektroniken bakom kontakten är funtad på ett visst sätt. Du kan inte ta den där obskyra DVI-till-Scart-adaptern, koppla in din VHS-bandare på datorskärmen och vänta dig lite nostalgi.