VGA: med HDMI, DVI och Displayport

Eftersom moderna bildanslutningar är digitala kan de inte alltid skapa en analog signal. För en bildkälla med HDMI eller Displayport kan det därför krävas aktiv signalomvandling. Med DVI kan det räcka med en enkel adapter. Det finns förstås undantag, väldigt mycket av den här artikeln kommer att handla om alla undantag.

En tumregel är ju mer tiden går, desto mer troligt att du behöver en aktiv signalomvandlare för att generera en VGA-signal.

DVI och VGA

DVI är konstruerat för att hantera VGA-signaler inom samma fysiska kontaktdon och därför kan du från ett grafikkort med DVI-I-anslutning och (nästan) alltid få VGA ut. Se mer om DVI längre fram.

05_VGA_DVI-adaptrar.png

DVI-I-kontakten på grafikkortet kan ge VGA ut ur datorn.

Det är egentligen endast när DVI är inblandat som du kan förvänta dig att en VGA-signal fungerar med enkla adaptrar och sladdar. DVI har dock genom åren samlat på sig många undantag. Särskilt när vi kliver utanför vad som finns direkt på grafikkorten. Läs mer om DVI längre fram.

HDMI och VGA

HDMI är helt digitalt och använder med många källor som digitalboxar och Blu-ray-spelare kryptering (HDCP) på signalen. Från dessa källor ska det normalt inte fungera att koppla från HDMI och omvandla till VGA. Kopieringsskydden stryper ljud och bild.

Från en dator med HDMI-utgång, till exempel en bärbar dator, ska kopieringsskydden normalt inte ställa med besvär. Såvida du inte kör kopieringsskyddad DVD eller Blu-ray direkt från skiva vill säga. Då kan det fortfarande bli stopp. Oavsett behöver du en aktiv signalomvandlare. En simpel sladd eller adapter med HDMI i ena änden och VGA i andra kommer inte att fungera.

05_VGA_HDMI_funk_int.png

Typexempel på något som inte fungerar. HDMI till och från VGA kräver mer än en simpel kabel. Signalomvandling är ett måste.

Varför finns då dessa sladdar? De säljs i drivor på nätet för någon dollar styck? Dels för att det alltid finns någon som vill köpa den för billiga pengar, hoppas den fungerar och inte vill betala fem gånger priset för returfrakt.

Dels för att det kan finnas specialutrustning som efter menyinställningar skickar en VGA-signal över sin HDMI-kontakt. Det kan vara en kompakt videokamera eller liknande som inte har plats för ytterligare en anslutning. Men till din bärbara dator med endast HDMI ut? Räkna med att en aktiv signalomvandlare behövs för att skapa en VGA-signal.

Displayport och VGA

05_VGA_DP.png

Aktiv signalomvandling krävs för Displayport. I dessa fall är det så gott som alltid från Displayport från grafikkort till VGA i skärm. Vänder du på omvandlaren fungerar det inte.

Displayport är också en helt digital teknik och kräver aktiv signalomvandling för att skapa en VGA-signal. Det finns som regel tillräckligt mycket effekt för att signalomvandlaren ska kunna strömförsörjas genom Displayport-anslutningen. Därför kan omvandlaren se ut som en liten passiv adapter eller till och med enkel kabel. Den rymmer dock kretsar och signalprocessor.

Observera att omvandlare från VGA till Displayort, alltså från VGA ut från grafikkortet till Displayport in i en skärm, är ovanligt och kräver mer komplexa signalomvandlare.

VGA och analoga videoformat

Fjärde varianten av adaptrar och omvandlar för VGA handlar om analog video, som att ansluta komponentvideo från äldre DVD-spelare och kanske vanligast idag: Nintendo Wii. Det förekommer också adaptrar för scart-RGB-signal mot VGA. Komponentvideosignal kommer med tre kontakter något missvisande färgade röd, grön och blå. Scart-RGB-signalen använder fyra ledare, röd, grön, blå och kompositvideo (ofta gul eller vit kontakt) för synksignal.

05_VGA_analog_video.png

Analog video in via VGA är en finess som främst finns hos en del projektorer. Förvänta dig inte att en sådan här adapter ska ge bild på din skärm eller TV.

Den här typen av adaptrar fungerar endast om skärmen, TV:n eller projektorn tar emot signalen elektroniskt. Vanligtvis att den i en meny manuellt kan ställas om hur inkommande signal ska tolkas. Funktionen är väldigt vanligt på projektorer men är lika ovanlig hos datorskärmar. Därför kan du inte räkna med att köra till exempel ditt gamla TV-spel eller videobandare med en sådan adapter kopplad till en datorskärm. Titta först i handboken till projektorn eller skärmen.