Dynamiska uppdateringsfrekvenser är utan tvivel en av de största nyheterna inom spelskärmar på väldigt många år och i centrum står standarderna Nvidia G-Sync och AMD Freesync. Att det sistnämnda är en öppen standard där AMD inte tar några avgifter eller lägger sig i för mycket under utvecklingen lyfts ofta fram som en fördel, men innebär också nackdelar.

En av de mer framträdande är att Freesync ofta dras med snävare frekvensspann än Nvidias teknik, där kompatibla skärmar fungerar från 30 Hz hela vägen upp till panelens maximala frekvens – exempelvis 144 Hz. För AMD-alternativet brukar startfrekvensen ligga på 35–48 Hz och att tekniken därefter fungerar upp till vad panelen i fråga är kapabel till är ingen självklarhet.

Nu har Hilbert Hagedoorn på Guru 3D lyckats lyfta spärrarna och gjort det möjligt att vidga de på ett eller annat sätt begränsade frekvensspannen, detta genom en lång rad mjukvaruändringar. Det här innebär exempelvis att en 144 Hz-skärm som är begränsad till att använda Freesync i 35–90 Hz, som Asus MG279Q, potentiellt kan nyttja tekniken i 30–144 Hz likt motsvarande skärmar med Nvidia G-Sync.

För den som vill öka frekvensspannet i en Freesync-skärm finns en utförlig guide på Guru3D och än så länge ser tillvägagångssättet ut att fungera på samtliga Freesync-skärmar. Nämnvärt är att alla ändringar innebär att skärmarna går utanför deras officiella specifikationer, att använda guiden sker således på egen risk.