Musiktjänsten Spotify, spelutvecklaren DICE och Marcus "Notch" Perssons spel Minecraft är bara några av många aktuella exempel på vad som utmärker Sverige som it-nation. Trots detta har it inget större utrymme i svenska kursplaner och hur utbildningen ser ut inom området varierar stort mellan skolor.

– Syftet är att få en likvärdig it-försörjning i skolan. Många ligger väldigt långt fram idag, men det är väldigt ojämnt fördelat. Och det är inte tillräckligt bra om vi ska kunna jämföra oss med resten av världen, säger gymnasieminister Aida Hadzialic.

SUP46, Start-Up People of Sweden, presenterar regeringen genom ministrarna Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister; Aida Hadzialic (S), gymnasieminister; och Mehmet Kaplan (MP), it-minister; att skolverket fått i uppdrag att ta fram en nationell it-strategi, där ett av målen är att programmering ska ingå i grundskolans kursplan – någonting som tidigare föreslagits av Moderaterna.

I en debattartikel på Ny Teknik skriver ministrarna att programmering i grundskolan inte enbart ska handla om att lära sig skriva kod. I kurs- och läroplaner ska saker som problemformulering och -lösning, kreativt och logiskt tänkande ingå, förmågor som även kan bidra till kunskapsinhämtning inom andra ämnen. För gymnasiet talas det om förbättrad samverkan med näringslivet, i syfte att kunna ge elever rätt och relevant digital kompetens för arbetsmarknaden.

Skolverket ska presentera it-strategin för regeringen om drygt ett halvår. Först ut, i mars, blir de åtgärder som ska tas för grundskolan och detta följs upp av en andra del i april som behandlar gymnasiet samt vuxenutbildningar.

Källa: Computer Sweden.