Kort efter lanseringen av Iphone 6S och 6S Plus uppdagades det efter en analys av Chipworks att telefonerna levereras med två lika, men samtidigt olika, processorer. Apple har för första gången valt att använda två leverantörer, där Samsung med sin 14-nanometersteknik står för drygt hälften av systemkretsarna medan TSMC med konkurrerande 16 nanometer den andra hälften.

Medan processorerna är specifikationsmässigt identiska innebär detta att de ur många andra avseenden skiljer, däribland storleksmässigt då Samsungs version av Apple A9 är drygt 9 procent mindre. Nu visar det sig att duon därutöver kan uppvisa stora skillnader sett till ett användarperspektiv.

Nu haglar rapporter in om att de Iphone 6S- och 6S Plus-telefoner med Apple A9 från Samsung har både lägre drifttid och blir varmare än motsvarande dito med en systemkrets tillverkad av TSMC. Youtube-profilen "Austin Evans" som lagt vantarna på båda versioner och har i tester kunnat verifiera påståendena.

I ett belastningstest med Geekbench uppvisar TSMC-versionen en drifttid på nära 155 minuter medan Samsung-varianten landar på avsevärt lägre 104 minuter. Att den sistnämnda har högre strömförbrukning stärks dessutom av värmekamera, där yttemperaturen är 33 grader för Samsung och 30 grader för TSMC.

Värt att påpeka är att testet ovan är ett värsta scenario och att skillnaderna mellan duon är betydligt lägre vid lättare belastning. Efter en timmes videouppspelning tappar TSMC-modellen 14 procent av batterikapaciteten, medan det för Samsung handlar om 15 procent.

För den som inhandlat en ny Iphone och undrar vilken processor som sitter i är det möjligt att kolla av med appen Lirum Device. Samsung-varianten av Apple A9 heter N71AP och N66AP i Iphone 6S respektive 6S Plus, och N71MAP samt N66MAP för TSMC-ditot.

Uppdatering 17:30: Appen Lirum Device är nu bortplockad från Apple Store.