Efter riksdagsvalet 2014 kom Miljöpartiet för första gången i regeringsställning och har idag genom Alice Bah-Kuhnke posten som kultur- och demokratiminister. Kort innan valet tillsatte partiet en arbetsgrupp för att ta fram nya kulturpolitiska förslag, vilka nu presenteras.

Bland förslagen som presenteras i "Kulturen – Det Fjärde Välfärdsområdet" märks saker som att reklam ska förbjudas i kollektivtrafiken och ersättas av exempelvis poesi, slå ihop Utbildnings- och Kulturdepartementet till ett Bildningsdepartement, samt att arbetslösa kulturarbetare och konstnärer ska få bättre stöd och ersättning i upp till tre år vid arbetslöshet.

Kulturen måste få kosta pengar, precis som vård, skola och omsorg. Sedan har vi förslag på vissa inkomstkällor, till exempel skatt på bredband och internettjänster. Men det är klart att det kommer att kosta pengar, det är det vi vill.

Till SVT berättar Tjia Torpe, som lett arbetsgruppen, att förslagen ska finansieras med ökad skatter. Bland annat är det tal om "någon form av bredbandsskatt", som ska införas för samtliga internetaktörer som verkar kommersiellt i Sverige. Förutom bredband föreslås även skatt på allehanda internettjänster. Utan att gå in på närmare detaljer föreslår även arbetsgruppen under förslag tio, Digitalisering, att bredband ska byggas ut över hela landet.

Hur många av arbetsgruppens förslag som blir praktisk politik återstår att se, då partistyrelsen ska ta ställning till förslagen. Därefter hoppas arbetsgruppen att styrelsen lägger en kulturpolitisk proposition till partikongressen sommaren 2016.

Centerpartiet sågar förslag om bredbandsskatt

Centerpartiets infrastrukturpolitiska talesperson, Anders Åkesson, sågar förslaget om skatt på bredband, med motiveringen att det skulle riskera stoppa utbyggnaden av bredband utanför storstäderna. Han tillägger även att tillgång till bredband är en demokratifråga och kallar förslaget "förbluffande dumt".

Klicka här för att läsa Centerpartiets pressmeddelande

Miljöpartiets arbetsgrupp för kulturpolitik föreslår införande av bredbandsskatt.

Centerpartiets Anders Åkesson, infrastrukturpolitisk talesperson, sågar förslaget.

– Miljöpartiet försöker inte ens se bortom Stockholms innerstad. Det här är totalt kontraproduktivt i en tid där vi verkligen behöver få ut bredband i hela landet, säger Anders Åkesson.

Förslaget gör gällande att "någon form av bredbandsskatt ska införas" och denna skatt ska beröra samtliga kommersiella aktörer som verkar inom landet.

Anders Åkesson, infrastrukturpolitisk talesperson, menar att ytterligare kostnadshöjningar på bredband skulle bromsa utbyggnaden och göra satsningar utanför storstäderna mindre attraktiva.

– Tillgång till bredband är en nyckelfaktor om man vill att det ska gå att arbeta och driva företag i hela landet. Det här är ett totalt huvudlöst förslag som bara leder till generella kostnadshöjningar och sämre bredbandsutbyggnad, säger Anders Åkesson.

– Jag menar att tillgång till ett bra bredband är en demokratifråga. Med det som utgångspunkt är det fullkomligt galet att det parti som har ansvar för demokratifrågor, via Alice Bah Kuhnke, står bakom idén, säger Anders Åkesson.

– Det normala är att man höjer skatterna på sådant man inte vill ha och sänker skatterna på det man vill uppmuntra. I Trafikutskottet jobbar vi hårt för att samtliga hushåll, företag och individer ska kunna vara uppkopplad och det här förslaget går i rakt motsatt riktning. Det är förbluffande dumt, säger Anders Åkesson.

Visa mer