Microsoft släppte nyligen en uppdatering för Xbox One som gav stöd för emulering av Xbox 360-spel. Det blir av allt att döma ingen kontring från Sonys sida, detta till följd av svårigheter att emulera den unika arkitekturen återfinns i Playstation 3 med hårdvaran i Playstation 4.

Nu framgår att Playstation 4 har stöd för emulering, dock två generationer bakåt. Upptäckten gjordes av Digital Foundry till följd av att Star Wars: Battlefront för Playstation 4 även säljs i ett paket med klassikerna Super Star Wars, Star Wars: Racer Revenge, Star Wars: Jedi Starfighter och Star Wars: Bounty Hunter, varav de tre sistnämnda är Playstation 2-spel.

Att spelen inte portats till Playstation 4 utan emuleras framgår tydligt då systemet emulerar alltifrån knappar på kontrollen Dual Shock 4:s pekplatta till minneskort som användes med Playstation 2. Därtill härrör alla knappikoner i spelet till den gamla spelkontrollen Dual Shock 2, vilket mer eller mindre utesluter att det handlar om "remaster"-utgåvor.

Medan Sony av allt att döma lämnat spelen orörda betyder det inte att grafiken är densamma. Med Playstation 2 renderades normalt speltitlar i 512 x 448 alternativt 640 x 448 pixlar medan de i emulatorn körs i 1 292 x 896 pixlar, varpå de skalas upp till 1 920 x 1 080. Även bildfrekvensen är i många fall dubblerad till 60 FPS från 30 FPS för Playstation 2.

We are working on utilizing PS2 emulation technology to bring PS2 games forward to the current generation. We have nothing further to comment at this point in time.

Sony vill i dagsläget inte kommentera emuleringen av Star Wars-spelen, utan gör i ett uttalande kort gällande att bolaget arbetar på Playstation 2-emulering för deras senaste generation. Det är med andra ord oklart om finessen kommer fungera med samtliga spel från Playstation 2-eran eller om emulering uteslutande blir aktuellt för av Sony handplockade titlar.