Säkerhet på webben är ett växande problem och numera ett ämne som inte enbart insatta datoranvändare oroas över. I färsk siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) årliga undersökning "IT bland individer" framgår att många människor drabbats av virus de senaste månaderna, men också att alltfler tänker en gång extra innan de lägger ut privat information online.

Enligt siffrorna har dryga 15 procent av befolkningen, motsvarande 1,3 miljoner, i åldrarna 16–85 år drabbats av någon form av datorvirus de senaste 12 månaderna. Det framgår också att andelen män som drabbats är mycket högre än kvinnor, med fördelningen 21 respektive 12 procent.

Christoffer Callender, expert på Intel Security Group (f.d. McAfee), säger till DN att siffrorna troligtvis är i underkant och att ett "jättestort" antal är drabbade utan att veta om det. Det här tillskriver han att virusen förr förstörde datorn (någonting som numera inte alltid är fallet /reds. anm.).

Relaterat är att det blivit allt vanligare att undvika lägga ut personlig information på social medier av säkerhetsskäl. Varannan kvinna undviker detta, medan antalet män är något lägre med 43 procent. Det här beteendet sträcker sig bortom sociala medier, då många även väljer att inte beställa och köpa varor, lämna ut personlig information på myndighetssidor eller att genomföra bankärenden via internet.

Att folk blivit mer försiktiga kan sannolikt tillskrivas att allt fler drabbas av att förlora pengar på nätbedrägerier. Det här uppges ha drabba 5 procent på grund av så kallad phishing eller pharming, medan 2 procent av befolkningen under de senaste tolv månaderna fått sina kontokortsuppgifter använda av bedragare.