Det finns många stora högtider och shoppingdagar som får konsumenter att vädra plånböckerna extra. Den traditionellt största i Sverige är Mellandagsrean som på senare år fått konkurrens av amerikanska Black Friday. Många ser dessa perioder som en bra chans att spara pengar på prylarna de länge velat ha.

IMG_0401.jpg

I de allra flesta fallen handlar det om seriösa erbjudanden från etablerade aktörer, men högtiderna lockar även ett och annat rötägg. Gott om oerfarna webbshoppare i ständig jakt på de lägsta priserna öppnar upp för bluffbutiker, där pengarna snabbt försvinner utan att några varor levereras.

Att skilja seriösa från oseriösa kan dock vara svårt. Merparten av SweClockers läsare kan förmodligen identifiera tveksamma butiker, men för mindre internetvana användare kan det vara desto svårare. Redaktionen bistår därför med några snabba tips för att undvika de värsta fällorna.

1. För bra för att vara sant?

Hemelektronik i allmänhet och datorer i synnerhet är en extremt konkurrensutsatt marknad. Marginalerna är låga och i vissa fall även negativa, vilket gör det svårt för återförsäljare att genomföra stora prissänkningar, såvida butiken inte är beredd att sälja varan till förlustpris eller gör inköp i väldigt stora volymer.

Är priset för bra för att vara sant? Kolla upp andra handlares prissättning på exempelvis Prisjakt.nu och jämför mot konkurrenter i branschen. Allt för stora skillnader bör få varningsklockorna att ringa.

2. Sök på nätet och använd SweClockers forum

Gör en snabb sökning på internet och se om företaget har ett gott rykte. I SweClockers forum finns dessutom en veritabel armé som mer än gärna tar reda på om butiken är trovärdig eller inte. Utnyttja möjligheten att be andra om råd och skapa en egen tråd i avdelningen Konsumenträtt.

3. Kontrollera företaget

Riktiga webbutiker är inte rädda för att skylta med kontaktuppgifter och företagsinformation. Bluffmakare brukar vara betydligt mer hemlighetsfulla. Kontrollera att följande information är väl synlig på webbplatsen:

  1. Kontaktuppgifter: adress, telefonnummer, öppettider

  2. Företagsinformation: företagets juridiska namn, organisationsnummer

  3. Avtal och villkor: Köpvillkor, garanti/support, betalningsmetoder

Fattas delar av informationen är det dags att dra öronen åt sig. Den som vill kontrollera om allt stämmer kan givetvis göra en sökning hos till exempel Ratsit. Ytterligare ett knep är att ringa kundtjänsten för att se om företaget är lätt att nå.

4. Kontrollera eventuella certifikat

trygg_e-handel.jpg

Det finns organisationer som utfärdar så kallade trust marks till återförsäljare som förbinder sig att följa vissa regler. Butikerna med dessa certifieringar kontrolleras med jämna mellanrum. I Sverige är de mest kända Trygg E-handel och Certifierad E-handel.

5. Välj en säker betalningsmetod

Som alltid är det en stor risk att betala för något i förskott, även i välkända butiker. Skulle olyckan vara framme och företaget går omkull hamnar nämligen kunderna sist i kön när konkursförvaltaren portionerar ut vad som är kvar av tillgångarna.

Är förskottsbetalning ett måste är det bäst att använda ett kreditkort, där kreditföretaget kan hjälpa till med att ta tillbaka pengarna om problem uppstår. De säkraste betalningsalternativen är dock postförskott eller allra helst faktura.

6. Använd ett låst kort

Hamnar ditt kortnummer på vift riskerar du få lönekontot länsat eller kreditkortet maxat. Statistik från SCB visar att 2 procent av den svenska befolkningen under en tolvmånadersperiod 2015/2014 fått sina kontokortsuppgifter använda av bedragare.

Nordea-låst.jpg

Idag erbjuder många banker låsbara kort och andra har som standard kort låsta vid köp hos samtliga webbutiker som inte är anslutna till 3D Secure. Kortlåset kan hanteras antingen via en persondator eller app på mobilen för att tillfälligt låsa upp kortet vid ett köp.

7. Dela med dig av erfarenheter

Dela med dig av dina erfarenheter. Tyvärr struntar många i att berätta om dåliga upplevelser och bedrägerier, ibland eftersom de skäms för att ha gått på bluffen. Gör en insats genom att upplysa andra om bluffbutiker och e-handlare med tvivelaktiga affärsmetoder!