Mediajättarnas kamp mot piratsidorna kulminerade under hösten 2014 i att Film- och tv-branschens samarbetskommitté stämde Telenor-ägda Bredbandsbolaget i syfte att tvinga internetleverantören blockera The Pirate Bay och numera nedlagda streamingsajten Swefilmer.

Om vi är medskyldiga till detta, vad är vi då medskyldiga till genom att inte aktivt blockera innehåll? Om vi är medskyldiga till upphovsrättsbrott, kan det väl likväl omfatta hot, förtal, ärekränkning och alla andra brott som sker varje dag på sociala medier? Det här blir början på slutet för internet som vi känner till det idag, om vi får en fällande dom, sade Jonas Jegerborn, chef för Bredbandsbolaget, när rättegången började.

Rättegången inleddes i oktober och berörde inte om det är kriminellt att ladda ned upphovsrättsskyddat material, utan om internetleverantören är medskyldig när brott begås. Nu frias Bredbandsbolaget och anses därmed inte medskyldig till brott, och behöver inte heller blockera de berörda sajterna.

I andra europeiska länder har film- och musikbranschen genom domstolar lyckats tvinga internetleverantörer att blockera piratkopierat material. Domarna skiljer dock från åtalet i Stockholm, exempelvis krävs i Norge att en domstol ber en operatör att blockera en sida med piratkopierat innehåll. Enligt Aron Samuelsson, presschef på Telenor, skulle operatörerna i Sverige själva verka som beslutsfattare.

Musik- och filmjättarna ska ersätta Bredbandsbolaget med 1,4 miljoner kronor för rättegångskostnaderna och har till den 18 december på sig att överklaga domen, någonting Samuelsson säger kommer hända med stor sannolikhet.

Källa: Dagens Industri.