Det råder brist på K-serien Skylake, någonting som trissar upp priserna och gör att många istället inhandlar två generationer gamla Haswell. Nu vill Gigabyte i alla fall delvis råda bot på problemet med ett nytt moderkort, där ett pressat pris ska hjälpa avväga prispåslaget på processorerna.

Annalkande GA-Z170-Gaming K3 är ett moderkort med toppkretsen Z170. Istället är det andra saker som fått stryka på foten. Mest tydligt är att ett mer spartanskt utseende och färre anslutningar än många andra Z170-modeller, samt att Gigabyte sparat in på licenskostnaden för Nvidia SLI. Däremot finns stöd för Crossfire från AMD, som inte tar ut en licensavgift för den motsvarande Radeon-tekniken.

Därutöver återfinns många av finesserna entusiaster räknar med på moderkort av senaste snitt, som USB 3.1 med teoretisk bandbredd på 10 Gbps och inte minst en M.2-anslutning med fyra kanaler PCI Express 3.0 för en maximal bandbredd på hela 32 Gbps. Trots fokus på en lägre prisklass är minnestypen som stöds DDR4, som är snabbare och samtidigt något dyrare än DDR3.

Moderkortet GA-Z170-Gaming K3 släpps i början av nästa år och Gigabyte siktar på ett svenskt pris på någonstans runt tusenlappen.

► Läs alla artiklar från #dreamhack