Under sommaren lovade AMD att avrunda Fiji-familjen med en sista medlem under hösten 2015. Nu lider året mot sitt slut och ännu syns inte bolagets flaggskepp med dubbla grafikprocessorer till, någonting som givetvis väcker en hel del frågor.

The product schedule for Fiji Gemini had initially been aligned with consumer HMD availability, which had been scheduled for Q415 back in June. Due to some delays in overall VR ecosystem readiness, HMDs are now expected to be available to consumers by early Q216. To ensure the optimal VR experience, we're adjusting the Fiji Gemini launch schedule to better align with the market.

I ett uttalande till franska Hardware.fr tar AMD bladet från munnen och bekräftar att "Fiji Gemini" senarelagts till andra kvartalet 2016. Förseningen på ett helt halvår tillskrivs att grafikkortet från början var tänkt att släppas tillsammans med de första VR-headseten, som i juni i år var schemalagda till slutet av 2015.

Värt att påpeka är att AMD missar en eller kanske två av de stora lanseringarna för PC. Oculus Rift ska lanseras under 2016 års första kvartal och följas upp i april, det vill säga första månaden av andra kvartalet, av HTC Vive. Det är därför möjligt att förseningen beror på någonting helt annat.

Ett alternativ som ligger nära till hands är vattenkylarjättens Aseteks uppmaning om säljstopp av Radeon R9 Fury X. Detta grundar sig i att grafikkortet använder en vattenkylare som baseras på Seidon 120M från Cooler Master, som förlorat en patenttvist i USA och fått sina produkter säljstoppade.

Med tanke på AMD:s redan nära samarbete med Cooler Master är det möjligt att de också skulle göra kyllösningen för Radeon R9 Gemini, men att AMD nu tagit det säkra före det osäkra och gått tillbaka till skrivbordet för att hitta en alternativ kyllösning för sitt kompakta och sannolikt effekttörstiga flaggskepp.