Köerna ringlade sig långa utanför VR-jätten Oculus bås bara minuter efter årets upplaga av CES slog upp portarna vid 10-tiden på onsdagen. Hundratals nyfikna besökare väntade gladeligen över en timme för att få sig en första glimt av den kommande konsumentversionen av Oculus Rift, och bland dessa syntes en trio från SweClockers redaktion som alla fick möjlighet att provköra en av 2016-års mest omtalade teknikprylar.

I sin slutgiltiga form är Oculus Rift en välpolerad historia, som rent byggmässigt är flera ljusår ifrån den ihoptejpade skidmask redaktionen testade för ganska exakt tre år sedan. När det kommer till ergonomi går redaktionens åsikter något isär, där vissa gillar det styva plastbandet som håller headsetet på plats medan andra föredrar HTC Vives resårliknande fästanordning.

Om det är något redaktionen kan enas om så är det att skärmlösningen känns bättre och mer högupplöst hos Oculus Rift än HTC Vive Pre. Trots att dessa liknar varandra specifikationsmässigt presenterar den sistnämda ett betydligt tydligare mönster av enskilda pixlar (så kallad screendoor-effekt), något som kändes betydligt mindre påtagligt ihop med Rift-enheten.

Redaktionens gemensamma besvikelse stavas de inbyggda hörlurarna, där dessa bjuder på ett platt och livlöst ljud utan djup, samtidigt som den utlovade 3D-effekten i mångt och mycket uteblev. Möjligheten finns givetvis att plocka bort dessa och ersätta med egna lurar, men det känns tråkigt att det ska behövas när det övriga paketet känns så välpolerat.

Bland de olika spelen som fanns tillgängliga för demonstration lyckades samtliga redaktionsmedlemmar träffa in isländska CCP:s rymdpangare Eve: Valkyrie, vilket även är ett lanseringsspel ihop med Oculus Rift. Likt Elite: Dangerous är titeln en utmärkt reklampelare för hur virtuell verklighet kan gynna en spelupplevelse positivt och tillsammans med Rift-enheten bjöds inblandade på en rikigt uppslukande och häftig upplevelse.

Med facit i hand ser vi ännu ingen självklar vinnare bland VR-headseten för PC under 2016, där både Oculus Rift och HTC Vive har sina styrkor och svagheter. Vi i redaktionen ser åtminstone fram emot ett riktigt fullspäckat VR-år med både skarpa produkter och spel på butikshyllorna.

► Läs alla artiklar från #ces-2016