Inledning

Vad händer när en dator startar? Egentligen är den aldrig avstängd, men när du trycker på På-knappen blir den mera på än förut. Efter att matningsspänningarna stabiliserats kan processorn börja exekvera – men det gör den inte. Efter att du släppt knappen och fram till att Windows börjar hämtas in har det hänt en otrolig massa saker. Vi ska se på hur det går till i detalj.

PC blockschema.jpg

Innan man börjar med startprocessen bör man skaffa sig full förståelse för hur en typisk PC är konstruerad. Just din PC behöver inte vara konstruerad exakt så här. Avvikelser förekommer och uppdelningen mellan nord- och sydbrygga håller på att suddas ut. AMD löser kopplingen på sitt sätt och Intel på ett något annorlunda sätt. Datorer med flera processorer har också delvis annorlunda konstruktion.

Från början, före de högintegrerade kretsarna, utfördes alla funktioner på moderkortet med enskilda kretsar. I avsikt att sänka kostnaderna och komplexiteten började man samla allt flera funktioner i större kretsar. Det hela kom att delas i en högfarts- och en lågfartsdel. I högfartsdelen talar vi gigabit per sekund, medan ledningarna i lågfartsdelen arbetar i megabit-klassen.

Allt eftersom processorerna blev snabbare uppstod en flaskhals vid kommunikationen mellan processor och moderkort. Därför har vissa funktioner i nord- och sydbrygga börjat föras över till processorn. I nyare Intel Core-processorer har nordbryggan hamnat helt och hållet inuti processorn och kallas numera System Agent. Blockschemat ovan fungerar dock bra som exempel. Dessutom florerar oerhört många förkortningar i sammanhanget och författaren har försökt undvika dem så gott det går. Beskrivningen är ingalunda komplett, utan det går att gräva ned sig i ytterligare detaljer, vilket vi inte gjort.

Nordbryggan är inget annat än en snabb styrkrets som kan konfigureras på ett väldigt flexibelt sätt. Den kan konfigureras att hantera det dynamiska minnet efter att processorn tagit reda på hur det är organiserat. Innan det skett kan processorn inte exekvera något alls i DRAM, endast i BIOS-flashminne. Det mesta annat i datorn, som SATA, Ethernet, I/O, hårddiskar med mera har egen logik som arbetar helt fristående med de arbetsuppgifter de är specialkonstruerade för.