Inledning

Eizo förknippas vanligtvis med yrkesskärmar för CAD/CAM, grafiskt och färgkritiskt arbete. Inom spelkretsar är det främst deras Foris FG2421 som är känd för sin förmåga till att reducera eftersläp. En imponerande skärm när den kom 2013 och den håller måttet än idag.

Den nya Foris-skärmen går ifrån "Turbo240"-konceptet och följer istället senaste tidens trend med "IPS-baserad" kvalitetspanel kapabel till 2 560 × 1 440 pixlar i 144 Hz och med adaptiv synkronisering, i detta fall AMD Freesync.

foris1.jpg

Detta bådar förstås gott då merparten av utbudet i motsvarande klass handlar om G-Sync-skärmar. Produkter vilka kräver moderna Nvidia Geforce-grafikkort för att du ska komma åt den adaptiva synkroniseringen. Här används AMD Freesync, som baseras på öppen standard.

Som alternativ till den adaptiva synkroniseringen, oavsett vad du har för grafikkort, finns även en eftersläpsreducering där belysningen släcker ned i synk med uppdateringen. Detta fungerar i 144 Hz, något som Eizo Foris FS2735 är ensam om just nu med den här typen av bildpanel.

På detta kommer då väntade fördelarna med en IPS/AHVA-baserad bildpanel med hög bild- och färgkvalitet utan problem med betraktningsvinklar. Mjukvaran till skärmen, "G-ignition" ger kontroll över skärmens inställningar via Windows och även via en Bluetooth-kopplad Android- eller iOS-enhet.

Eizo_foris_fs2735_produkt_06.jpg

Eizo parar ihop detta med en diskret och funktionell formgivning som är långt ifrån den pojkrumsdesignen som en del konkurrenter har fått kritik för. För det är knappast tolvåringarna som köper den här typen av skärmar. Särskilt som prislappen ligger närmare 13 000 kronor.

Späckat med finesser. Ett stor kliv framåt för utbudet av Freesync-alternativ, men också en rekordhög prislapp – flera tusenlappar högre än konkurrerande skärmar. Eizo har en hel del att leva upp till med Foris FS2735.