Apples framgångssaga sedan den numera bortgångne Steve Jobs återvände till företaget saknar motsvarighet i modern tid. Med enorma succéer som Ipod och Imac till moderna framgångar som Iphone och Ipad har företaget blivit så framgångsrika att de vid ett tillfälle hade mer pengar på banken än den amerikanska staten.

Framgångarna har dock stannat av på senare tid, och nu har konkurrenten Alphabet gått om i uppskattat börsvärde. Alphabet är moderbolaget till den välkända underdivisionen Google, vars sökmotor, diverse webbtjänster och Android-plattform är några exempel på konsekvent framgångsrika produkter. Apple har å andra sidan fått ett ljummet mottagande på senare tid.

Efter att börsen stängde under måndagen uppskattas Alphabets börsvärde ha nått 570 miljarder dollar under så kallad efterhandel, vilket är en indikation på den slutgiltiga värderingen som presenteras idag tisdag. Detta kan jämföras med Apples cirka 535 miljarder. Apple blev tidigare världens högst värderade företag 2011 då de passerade oljejätten Exxon.

Den senaste gången som dåvarande Google var högre värderat var 2010 då Apple ännu inte hade lanserat Ipad-familjen. Båda var då värderade under 200 miljarder dollar. Efter lanseringen av Ipad följde en framgångsperiod då Apple ökade till 650 miljarder dollar, en värdering som låg 400 miljarder dollar högre än Google.

Minskat värde på börsen innebär inte att Apple har pengaproblem, tvärtom. Företaget rapporterar fortsatt rekord i intäkter. Börsvärderingen reflekterar förväntningar på hur bra företaget kommer att prestera i framtiden, förväntningar som Apple alltså inte uppfyllt lika väl som Alphabet och dess underdivisioner.

Källa: CNBC