Ipad Pro har inte mottagits enbart med lovord, och försäljningen har inte legat på nivå med de hur de mindre och enklare modellerna i produktfamiljen sålde efter lansering. Trots detta levererades fler Ipad Pro-enheter än konkurrerande produkter från rivalen Microsoft under fjärde kvartalet 2015, det första kvartalet som Ipad Pro funnits på marknaden.

I en kvartalsrapport över levererade surfplattor som analysföretaget IDC presenterar visar det sig att Ipad Pro-familjen levererades i fler exemplar än det kombinerade antalet för Microsoft Surface Pro 3, Surface Pro 4 och Surface Book under fjärde kvartalet 2015. Rapporten gäller den internationella marknaden.

Vidare visar rapporten också att vanliga surfplattor utan tangentbord eller andra användningsområden minskat rejält. En minskning på 21,1 procent över hela året och 13,7 procent under fjärde kvartalet visar att konsumenter blivit mättade på konventionella surfplattor och suktar efter mer mångsidiga enheter.

Hybridenheter som Ipad Pro och Microsoft Surface har däremot ökat med det dubbla under fjärde kvartalet. Surface ökade också jämfört med föregående år, men fick ändå se sig besegrade av rykande färska Ipad Pro. Apple sålde 2,0 miljoner proffsplattor medan Surface-produkterna fick nöja sig med 1,6 miljoner.

Intressant i sammanhanget är att majoriteten sålda Microsoft Surface var Pro, inte den billigare Surface 3. Det tillsammans med Ipad Pro-försäljningen tyder på att konsumenter inte är lika priskänsliga som de tidigare varit inom kategorin.

Totalt sett stod Microsoft för 2,4 procent av levererade surfplattor medan Apple stod för 28 procent. Närmaste konkurrenten för Apple är rivalen Samsung som innehar 17,3 procent av marknaden.