År 2015 avrundades med en efterlängtad nyhet bland entusiaster. Med hjälp av ett moderkort från Supermicro och rätt BIOS möjliggjordes överklockning av Intels Skylake-processorer utan K-märkning, det vill säga med låst multipel. Det dröjde därefter inte länge innan andra tillverkare hoppade på tåget.

Bakom kulisserna har dock moderkortstillverkare gått en snårig balansgång mellan att erbjuda motsvarande funktionalitet som deras konkurrenter, utan att för den delen förarga Intel som valt att inte uttala sig om fenomenet. Nu avslöjar en källa till SweClockers att processortillverkaren inte ser på detta med blida ögon.

Enligt uppgifterna kommer Intel att låsa möjligheten att överklocka via BCLK eller den så kallade basfrekvensen med framtida BIOS-uppdateringar. Det här skulle betyda att användare idag inte drabbas, förutsatt att de inte uppdaterar moderkortet till en nyare version.

Vad som gäller för den som ännu inte inhandlat ett moderkort är inte bestämt, utan sägs bero på hur "tillmötesgående" tillverkarna måste vara Intel. Det kan bli möjligt att nedgradera till ett äldre BIOS med stöd för BCLK-överklockning, men detta kan likväl komma att blockeras.

Kan hårdvarublockeras

Intels ingrepp kan dock komma att sträcka sig längre än mjukvara. Samtidigt som låsningar i BIOS tillkommer ska bolaget överväga nya revisioner av styrkretsarna i 100-serien och kanske även processorerna, med syfte att en gång för alla sätta stopp för överklockning av modeller utan K-märkning.