Ubuntu är en av de mest populära och flitigt använda Linuxdistributionerna, men ligger ändå långt efter OS X och Windows sett till marknadsandelar. Trots att de allra flesta mobila operativsystemen baseras på Linux finns det ingen renodlad mobil distribution som används på kommersiellt tillgängliga produkter, men detta vill Canonical ändra på genom något som kallas "konvergens".

Konvergens syftar på att flera olika typer av gränssnitt för olika typer av enheter kan användas i ett och samma operativsystem. Canonical, företaget bakom Ubuntu, har jobbat i flera år på att skapa en utgåva som sömlöst kan växla mellan ett traditionellt gränssnitt för skrivbord och ett för mobila enheter som telefoner och surfplattor.

Arbetet har gått långsamt, men nu meddelar företaget att spanska mobiloperatören bq ska lansera en version av plattan Aquaris M10 med operativsystemet. Enhetens användarmiljö nyttjar Ubuntus egna mobilanpassade gränssnitt och växlar om till Ubuntus traditionella skrivbordsgränssnitt när mus och tangentbord kopplas in.

Den gemensamma plattformen ska kunna köra samma applikationer, men för att utnyttja det mobila gränssnittet behövs specialutvecklade appar. I skrivande stund är utbudet magert, och det återstår att se om Canonical lyckas bättre med att locka utvecklare än de många konkurrenter som försökt och misslyckats.

För den som tycker att konceptet med konvergens mellan stationärt och mobilt låter bekant kan det bero på att Microsoft siktar på samma sak med Windows 10 Mobile, en funktion som där kallas Continuum.

Aquaris M10 Ubuntu Edition ska bli tillgänglig i en wifi-version under andra kvartalet i år och ska kunna beställas internationellt från bq:s webbshopp. Vad prislappen landar på är ännu inte känt.