Filmer där människor bombarderas med information rakt till ögonen finns det många av, men de lösningar som finns idag är inte lika smidiga som de fiktiva. Google Glass är ett exempel som inte riktigt är lika små som fiktionens alster. Ny forskning från Australien ska dock möjliggöra detta i form av vanliga linser.

Det är forskare vid Future Industries Institute (FII), en avdelning inom University of South Australia, som har skapat en fungerande prototyp av en hinna av polymer som appliceras på vanliga linser. Hinnan innehåller organiska transistorer som forskarna har lyckats leda ström genom. Denna framgång innebär att det är möjligt att konstruera små elektriska kretsar direkt på linserna.

Drew Evans, professor vid FII, kallar detta ett genombrott för möjligheterna inom kroppsburen teknik. De kretsar som kan skapas på hinnan kan användas för att bygga sensorer som mäter av glukosnivå och andra hälsomässiga aspekter, men det går även att bygga små skärmar som täcker linserna. Transistorerna odlas på hinnan på nanonivå och ska inte vara hälsofarligt.

Som med all forskning i framkant är detta endast ett genombrott som visar att det är möjligt, om och när denna lösning letar sig in i praktiska tillämpningar är det för tidigt att sia om. VR-headset som visar upp bilden på vanliga linser är alltså inget som kommer dyka upp den närmaste tiden med andra ord.

Källa: Phys.org