När det Google-ägda företaget Deepmind skapade en algoritm som besegrade en av de bästa mänskliga spelarna i brädspelet Go var det något av en milstolpe för artificiell intelligens. Deepminds algoritm Alphago besegrade dock inte vad som anses vara den främsta spelaren mänskligheten kan uppbringa, något som det nu ska bli ändring på.

Den högst ansedda Go-spelaren är den koreanska mästaren Lee Sedol. Grundaren till Google Deepmind, Demis Hassabis, meddelar på Twitter att Alphago och Lee Sedol ska göra upp i en serie om fem matcher den 9–15 mars. Matcherna ska livesändas på Youtube och vinnaren kommer tilldelas en miljon dollar, en vinst som sannolikt skulle glädja den mänskliga spelaren mest.

Alphago är resultatet av forskning runt självlärande AI och förra veckan lyckades den besegra den europeiska mästaren i Go. Eftersom Go är ett synnerligen komplext spel anses vinsten vara ett genombrott för AI-forskning. Detta då Alphago inte programmerats för att specifikt vinna i Go, utan använder mönsterigenkänning för att fatta bättre beslut ju mer den spelar.

Trots att Alphago besegrade den europeiska mästaren i fem raka matcher verkar inte Lee Sedol särskilt orolig. I ett pressmeddelande berättar han att Alphago förvisso verkar kompetent, men att han ändå tror sig kunna ta hem segern.