Bland datorspelare och mer tekniskt bevandrade har trådlöst wifi över 5 GHz blivit allt mer populärt på senare år tack vare dess väsentligt högre bandbredd. Sett till marknaden i stort är dock 2,4 GHz-bandet betydligt mer vanligt i en rad olika typer av prylar, något som blivit så hämmande för prestanda att Apple och Cisco nu går ut och avråder från användning av frekvensbandet.

Trådlösa wifi-nätverk i frekvensbandet 2,4 GHz var länge den rådande standarden fram till dess att den senaste standarden 802.11ac lanserades. Denna går över 5 GHz-bandet som ger avsevärt högre bandbredd än vad 2,4 GHz mäktar med.

Sämre potentiell bandbredd är dock inte det enda som hämmar prestanda i 2,4 GHz-nätverk. Den stora spridningen av enheter som arbetar i detta frekvensband har gjort att radiovågorna stör ut varandra i tätbefolkade områden. Det innebär att ett trådlöst 2,4 GHz-nätverk i en relativt tätbefolkad stad hamnar långt under sin maximala potential eftersom en myriad av andra nätverk stör ut signalerna.

I en rapport som Apple och Cisco tillsammans har publicerat avråder de företag att använda 2,4 GHz-banden för trådlösa nätverk. Rapporten är riktad till större företag, men kritiken kan appliceras på samhället i stort. Rapporten fastställer att bandet inte är att rekommendera vare sig för företag eller affärskritiska tillämpningar.

Apple har fått känna på problemen med mättade trådlösa nätverk. I ett välkänt exempel bad dåvarande vd:n Steve Jobs journalister att stänga av trådlösa nätverk på sina bärbara enheter under WWDC-konferensen 2010. Om just denna incident har påverkat Apples beslut att avråda från tekniken ska låtas vara osagt.

Då de flesta nyare nätverksprodukterna och enheterna stöder 802.11ac över 5 GHz kommer dessa problem minska i takt med att folk växlar över till den modernare standarden. Hur länge det dröjer innan även denna börjar bli mättad återstår att se.