Taiwanesiska Foxconn är världens största kontraktstillverkare av elektronik och gör produkter åt en lång rad tillverkare, kanske högst profilerad Apple. Företaget ägnar sig främst åt sammansättning med hjälp av utomstående komponenter, men har på senare tid lagt allt större fokus på att kunna göra även dessa internt.

Nu berättar Foxconns vd, Terry Gou, att de och den japanska skärmtillverkaren Sharp nått konsensus om ett förvärv av den sistnämnda. Nämnvärt är att alla detaljer ännu inte är satta i sten och att en affär ännu inte är genomförd, men enligt Gou är det formalia som kvarstår.

Foxconn har erbjudit 5,6 miljarder dollar för Sharp och blir när affären väl genomförs det största förvärvet av att utländskt bolag inom Japans tekniksektor. Det är också markant högre än Sharps marknadsvärde, som den 5 februari låg på 2,6 miljarder efter att ha klättrat 28 procent på två dagar.

Beloppet beskrivs av Takatoshi Itoshima, japansk fondförvaltare, som desperat och ett tecken på hur gärna Foxconn vill komma åt Sharps teknik. Många är också skeptiska då Sharp på senare år kämpat med lönsamheten och ser därför affären som en stor risk, men också ett sänke på kort sikt.

Målet med förvärvet tros framförallt vara att konkurrera mot jättar som koreanska Samsung, LG och Japan Display om skärmpanelerna i smarta telefoner. Foxconn siktar på att färdigställa förvärvet av Sharp i slutet av februari.

Källa: Reuters.