Från att ha varit huvudsakligen fokuserade på försäljning av produkter via webben har Amazon breddat sina ambitioner under det gångna årtiondet. Bland dessa märks produktion av tv-serier och spelutveckling, varav det sistnämnda nu även innefattar den kostnadsfria spelmotorn Lumberyard.

Lumberyard är inte byggd från grunden utan på spelmotor Cryengine, som Amazon licensierade av Crytek för 70 miljoner dollar. Amazons "eget" dito har således stöd för det mesta som förväntas av en modern spelmotor: stöd för flera plattformar och "avancerade realtidseffekter", som utvecklarna själva uttrycker det.

Unikt för Lumberyard kontra Cryengine är stöd för molnberäkningar, eller specifikt i Amazons molntjänst AWS. En annan nydanande funktion är att stöd för sändningar via Twitch är inbyggt från start, vilket ger utvecklare enkel tillgång till detta om de vill inkludera det i spelet.

Funktionen kallas Twitch Chatplay och ska låta spelet interagera med spelarna i realtid. Utvecklarna bakom Lumberyard målar upp scenarion där åskådare ska kunna rösta på resultaten i tävlingsbaserade matcher, eller skicka digitala gåvor i spelet till den som sänder matchen.

Utöver Lumberyard sjösätter företaget även Amazon Gamelift, en tjänst som ska låta utvecklare skapa flerspelarsessioner som kan skala upp i takt med storleken på antal spelare. Till skillnad från Lumberyard är Gamelift inte gratis, utan kommer kosta en avgift per spelare.

Även om spelmotorn är kostnadsfri har licensieringen vissa begränsningar, som att den inte får användas i militära eller medicinska tillämpningar. Lumberyard befinner sig för närvarande i betastadiet och kan laddas ned hos Amazon.