Mot slutet av året avser AMD lansera de första processorerna med arkitekturen Zen, som ersätter Bulldozer och dess derivat. Först ut blir modeller med upp till åtta kärnor för entusiaster och under 2017 ska detta följas upp av varianter för servrar, ett område AMD hoppas bli åter relevant inom genom Zen.

Under en presentation av Liviu Valsan, ingenjör på CERN, framgår ett flertal nya detaljer om AMD:s serversatsning. Först och främst upprepas att processorerna kommer tillverkas på en 14-nanometersteknik och att arkitekturen väntas leverera 40 procent fler instruktioner per klockcykel (IPC).

Därtill bekräftas uppgifterna om att AMD har en 32-kärnig processor på gång och att dessa har stöd för Symmetrical Multi Threading, vilket ger inget mindre än 64 trådar. Detta kan jämföras mot Intel Broadwell-EP som får upp till 22 kärnor eller framtida Skylake-EP med 28 stycken.

Nästan mer uppseendeväckande är att processorerna får stöd för DDR4-minne i hela åtta kanaler, upp från de fyra som annars är standard för AMD:s och Intels högpresterande servermodeller. Därtill kommer det finnas stöd för ett ännu okänt antal PCI Express 3.0-kanaler.

Källa: Wccftech.