Det blåser upp till virtuell storm. Inom de närmsta veckorna hittar såväl Oculus Rift som HTC Vive ut till de första konsumenterna. En nackdel många talar om är den kabelhärva som behövs för att koppla in headseten i en dator, vilket är ett problem AMD vill åtgärda tillsammans med Sulon Technologies.

I enad trupp tillkännager parterna Sulon Q, ett headset för såväl virtuell (VR) som förstärkt verklighet (AR). Paradnumret är att den har en inbyggd fullfjädrad dator som sköter alla beräkningar och att den kan användas helt utan kablar, någonting som bör innebära att den är batteridriven.

Hårdvaran står AMD för med processorn FX-8800P ur familjen Carrizo. Det handlar således om fyra kärnor Excavator i 2,1–3,4 GHz och Radeon R7-klassad grafik, vilket innebär 512 streamprocessorer i upp till 800 MHz. Det här följs upp av inget mindre än 8 GB DDR3L och 256 GB SSD-lagring.

Utöver AMD:s hårdvara ska enheten komma med en skräddarsydd Sulon Spatial Processing Unit (SPU), som ska göra det möjligt för de båda kamerorna i framkant att läsa av omgivningen utan behov av en extern webbkamera eller hårdvara i stil med Valves Lighthouse. Kretsen har även hand om geststyrningen, vilket ska göra att Sulon Q kan användas utan dedikerade handkontroller.

Skärmen av Sulon Q ska vara en OLED-panel med 2 560 x 1 440 pixlar i 90 Hz och med ett synfält på 110 grader. Trots att enheten är fullproppad med finesser och inte minst en fullfjädrad dator talar AMD om att headsetet är "lätt", men går lustigt nog inte in på några närmare detaljer om vikten.

AMD och Sulon Technologies meddelar att Sulon Q lanseras under senvåren. Vad prislappen landar på och på vilka marknader det kombinerade VR-/AR-headsetet blir tillgängligt framgår inte.