Latens blir en nyckelfunktion

En av aspekterna som verkligen kommer särskilja 5G från dagens LTE-teknik är latens. I och med introduktionen av LTE sänktes latensen, det vill säga svarstiden i nätverket, rejält jämfört mot tidigare. Där 3G (HSDPA) har en genomsnittlig latens på cirka 23–24 millisekunder har LTE motsvarande 10–12 millisekunder.

lg_intel_pilot_5g.jpg

5G-generationens låga latenstider kommer att öppna upp möjligheter inom det uppkopplade samhället, här illustrerat av Europeiska kommissionen.

Dessa svarstider blir dessutom ytterligare längre när parametrar som signalstörning och att signalerna ska färdas över större avstånd, och mellan flera olika nät. Jörgen Askeroth tar företagets hemort Karlskrona som exempel.

Om du tittar på vilken latens du får i ett mobilnät så är latensen i själva utrustningen bara en bit, men sedan har du propageringen där signalen ska gå från dig till internet, det består av många bitar. När du mäter på bredbandskollen så får du på LTE typiskt 23-24 ms och på 3G typiskt 35 millisekunder. Skulle du mäta i Karlskrona där jag bor skulle du snarare få 35 ms på LTE därför att signalen då ska ta sig via transmissionsnätet upp till nätverksutrustning i Stockholm och sedan vidare till Bredbandskollens server.

Med nästa generations radioteknik ska den grundläggande latensen i själva nätverksutrustningen sänkas, enligt samtliga aktörer vi pratat med ska målet om 1 millisekund i latenstid vara möjligt. Detta genom förbättringar i radiotekniken, men även genom att de schemaläggare som väljer frekvensband blir mer effektiva på att välja rätt frekvensband jämfört med dagens LTE-teknik.

Ett exempel på hur Ericsson har använt sin 5G-teknik för att fjärrstyra en grävmaskin i Stockholm från Barcelona med ett Oculus Rift som "ögon".

Den sänkta latensen kommer att göra nya användarscenarion möjliga som inte är möjliga, eller fungerar mindre bra, med dagens LTE-teknik. Enligt Gösta Lemne blir fjärrstyrning av robotar, operationer på distans och till och med tv-/datorspelande en möjlighet när latenstiderna dras ned till denna nivå.

Katastrofhantering är ett område där det är viktigt med låg latens. Ska man köra ut en buss med rätt sorts fjärrstyrda robotar så kan ju läkare utföra operationer på distans. Det får ju inte gå fel där, och då är den latens vi har idag (cirka 50 ms) lite för långsam, vilket också gäller gaming-frågor. Och det är inte alltid man får så bra som 50 ms ens om man sitter bra till i förhållande till masterna, för nätverken kan vara förstoppade.

Med 5G tar vi ett stort steg, och då syftar jag på nästa Carrier-teknik som vi kallar NX för tillfället. Vi skaffar en sådan marginal att det inte lär vara många spelare som har problem med latensfrågan. Med 1 ms syftar jag på täckningsområdet för alla de här siterna där man rullar ut NX. Jag är inte rädd för millisekunden, den tror jag att vi kommer greja. Vi kommer inte att greja den på den evolutionära vägen (LTE). Och när jag säger en millisekund så vill det ju till att spelkonsolen är med där också, men jag tror att det fixar sig.

Kombinationen av låg latens och hög bandbredd kommer även att spela in för en annan modern företeelse som först nu börjar få fart, och kommer att ta fart ordentligt under de år som leder fram till att de högpresterande 5G-näten är utbredda. Mikael Halen lyfter fram ett exempel på hur gaming, video och virtuell verklighet framöver kommer att ställa betydligt högre krav på våra nätverk överlag.

Angående gaming, jag såg en pressrelease från AT&T där de aviserar att de samarbetar med Ericsson och Intel. De tre områden som de lyfter fram är IoT, 4K-video och virtual reality. Det är jättespännande, och för virtual reality måste man ha låg latens om det ska bli en bra upplevelse utan illamående.