Intel 8080 – sin tids underverk

Nu backar vi ytterligare några år, till 1975. Begreppet mikroprocessor hade börjat dyka upp i facktidskrifterna. Undertecknad gick i gymnasiet då, och det fanns ingen i lärarkåren som kunde säga hur en mikroprocessor fungerade. Det fanns inte mycket annat att göra än att köpa en, läsa handboken, koppla och prova.

Intel_i8080_Black_Background.jpg

Intel 8080A i keramisk kapsel.

Från första början var det företaget Busicom Corp som tillverkade kassaapparater, som vände sig till Intel för att de ville ha en styrkrets för att förenkla uppbyggnaden av en bordsräknare med slagremsskrivare. Resultatet blev 4004-kretsen från år 1971. Den var inte särskilt generell, för den krävde många externa kretsar, och en fyrabitars databuss var inte optimal. Då fanns inte en tanke på att skapa en generell processor.

Den tanken kom i och med processorn 8008 från år 1972, som var Intels första 8-bitarsprocessor. Den tillverkades i 18-pinnars kapsel och hade adress- och databussar hopmultiplexade på samma pinnar. Detta krävde extern demultiplexing vilket gjorde kretsen svåranvänd. Intel 8080 som släpptes år 1974 rådde bot på det. Dess 40-pinnarskapsel hade nog med pinnar för separata adress- och databussar. Processorn krävde fortfarande tre matningsspänningar och externa tillbehörskretsar för att koda av signaler för separat I/O, interrupt och DMA (måhända den första "styrkretsen").

Utvecklingen därefter var som att trycka på skjutaknappen i ett datorspel. Numera ser vi inte så blixtsnabb utveckling som när 8080 erövrade teknikvärlden. Idag tas en ny flerkärnig processorfamilj med en gäspning, men då var det annorlunda. Plötsligt var ordet "mikroprocessor" på allas läppar och i allas kassaapparater, bildskärmar och inte minst – hemdatorer.

Intel 8085 från år 1976 var nästa utvecklingssteg, som gjorde slut på de tre matningsspänningarna och nöjde sig med bara fem volt. Vissa av de externa styrkretsarna hade dessutom integrerats i processorn. Intel 8080-familjen gick igenom ett antal utvecklingssteg, tills den ersattes av 16-bitarsprocessorn 8086 år 1978. Intel 8088 hamnade i IBM PC. Resten vet du.

Advanced_Micro_Devices_AM9080.jpg

AMD:s 8080-klon AM9080 i mörk keramisk kapsel.

Intel 8080 fick många kloner, från AMD, Mitsubishi, National Semiconductor, NEC, Siemens, med mera. Naturligtvis piratkopierade sovjeterna 8080 och gjorde egna datablad. Några avhoppare från Intel skapade en kompatibel, men effektivare variant: Zilog Z80.