Virtuell verklighet har blivit verklighet och både Oculus Rift och HTC Vive finns snart tillgängliga i konsumentversioner. Tekniken innebär många nya möjligheter, inte främst för spel, men även nya problem som inte funnits tidigare. Ett av dessa är att folk kan bli illamående när de spelar i VR.

I en intervju med FZ berättar Budget Cuts-utvecklarna Neat Corporation om deras syn på virtuell verklighet och de nya problemen som uppkommer i och med den nya tekniken. De menar att det idag är upp till utvecklarna att se till att användarna inte mår illa när de spelar.

I och med att hårdvaran har blivit så pass avancerad och tekniken för att motverka illamående redan finns, med positionsspårning och rörelsekontroller, är det utvecklarnas ansvar att lösa det på mjukvarusidan. En viktig detalj som utvecklare behöver ha i åtanke är exempelvis att bildfrekvensen ligger på 90 fps eller högre.

Enligt Neat Corporation handlar det mycket om hur man förflyttas i spelet och det som oftast gör att spelare mår illa är acceleration i VR, till exempel förstapersonsskjutare där de kan röra sig fritt. Det som orsakar illamåendet är skillnaden mellan vad man ser och vad man känner, alltså att kroppen rör sig i spelet men är statisk i verkligheten.

Detta är enligt dem en av anledningarna till att det inte går att lägga till VR-stöd till ett spel rakt av, vilket vissa utvecklare gör. För att det ska fungera bra krävs det att spelen anpassas för VR, både på mjukvaru- och hårdvarusidan.