Samtidigt som Microsofts årliga utvecklarkonferens Build hölls i San Francisco passade Microsoft på att lansera sitt sedan länge efterlängtade Developer Edition Kit för Hololens, som är bolagets motpol eller bidrag till det VR-krig som precis inletts mellan Oculus och HTC med Rift respektive Vive.

rum.jpg

Microsoft är dock själva noga med att påpeka att Hololens inte är en del av detta och att lösningen snarare ska ses som vad vi skulle kunna kalla Hybrid Reality – eller mer etablerade förstärkt verklighet (AR, eng. Augmented Reality). Detta då vi till skillnad från VR fortfarande är kvar i vår värld, men tillför holografiska element.

Mycket under Build handlade om just Hololens, dess användningsområden och utvecklingsmöjligheter, vilka båda har sin grund i den fria utvecklingsplattform som finns att ladda ned på bolagets webbplats. Då priset är hela 3 000 dollar och dessutom endast finnas att köpa i USA och Canada återfinns också en virtuell motsvarighet kallad Hololens Emulator tillgänglig för nedladdning.

Hololens bygger på en Windows 10-dator och kan som sådan alla appar och funktioner med Visual Studio. Men för att underlätta och snabba på takten för att ta fram nya appar släpper Microsoft även källkoden fri till flera av företagets projekt.

Nästa steg i undervisning

Vad kan vi då göra med Hololens? Svaret på denna fråga borde kanske vara en annan fråga i form om vad vi inte kan göra, för möjligheterna begränsas nästan uteslutande av våra idéer. Av flera intressanta områden så var utbildningsdelen utan tvekan en av de mest intressanta.

utbildning 1.jpg

Dr. Pamela Davis från School of Medicine på Case Western Reserve University berättade om den största satsningen som skolan någonsin gjort genom att bygga en helt ny utbildningsenhet baserad på Hololens som primär lösning. Pamela berättar att under deras förundersökning kan Hololens hjälpa eleverna att ta in tre till fyra timmars utbildning på fem till sex minuter. Detta genom att eleverna kan "gå in" och följa alla delar i en holografisk verklighet.

Ta som exempel när nervsystemet ska förklaras. Traditionellt omfattas detta lärande av enormt mycket data, genomgång av bilder och filmer, vilka tar både tid och kan vara svåra att ta in. Med Hololens kan elever följa processen direkt i sin egen takt och även interagera med naturliga flöden, vilket varit halvt omöjligt fram till nu, säger Pamela Davis.

utbildning.jpg

Hololens kan därför fungera som redskap för de elever som idag har svårt att ta in traditionell undervisning. Holografisk verklighet spås därför revolutionera undervisningen på flera plan och tillföra något av ett extra sinne för elever.

Användningsområden inom rymdfarten

Utbildning är dock mycket mer än den traditionella skolgången. En stor och mycket viktigt partner för Microsoft är USA:s federala myndighet för rymdfart, NASA. Med hjälp av Hololens har NASA tagit fram data från och om Mars, vilket gör det möjligt för framtida astronauter att utforska planeten på samma sätt som om de redan varit där.

Detta väntas leda till säkrare rymdfärder och därmed också en snabbare expansion i utforskningen av solsystemet. Samma sätt kan även komma att användas för framtida jobbintervjuer eller liknande, där dels arbetsgivaren kan simulera olika situationer och ser hur den tilltänkta anställda löser det hela, men den som söker ett nytt jobb kan också "testa" om det är någonting för denne.

3D.png

Relaterat till NASA och rymden är att Hololens gör det möjligt att mer naturligt kommunicera på distans via exempelvis Skype. Med Hololens kan användare när och var som helst ha ett möte med en eller flera personer genom Skype. Detta var även en del som NASA provade alldeles nyligen då de hade "världens första" intergalaktiska samtal via just Hololens.

Industriapplikationer och hemanvändning

Den största fördelen med den typen av användning av Skype är dock inte själva kommunikationen, utan verktygen de för med sig. Det gör det möjligt för en annan användare att på distans att visa hur motparten går tillväga för att laga något. Det går även att ta in och använda virtuella måttband eller låta Hololens beräkna avstånd åt dig.

volvo.jpg
autodesk.jpg

Funktionerna stannar dock inte där och sett till Sverige har bland annat Volvo börjat använda lösningen under såväl konstruktion som montering i produktionslinjen. Via Hololens kan personalen direkt testa om vissa delar passar, hur de ska monteras och även koppla hela konceptet mot exempelvis Autodesk, för att där rita prototyper som de sedan kan ta med sig till en bil och holografiskt prova dess funktion.

skype.jpg

För hemanvändare är ett av de kanske mer intressanta användningsområdena för Hololens möjligheten att prova på inredning eller ombyggnation, då en person eller familj skulle kunna placera ut holografiska möbler och dekoration innan inköp. Möjligheterna är i det närmsta obegränsade.