Google-ingenjören Benson Leung gjorde sig ett namn då han tog sig an uppgiften att testa USB Type-C-kablar och recensera dessa hos näthandlaren Amazon. Det var under detta testande som han fastslog att vissa kablar kan vara direkt skadliga, något han praktiskt fick erfara när hans testdator gick sönder.

Nu skriver Leung att kombinationen av Qualcomms teknik Quick Charge och USB Type-C inte är kompatibel. Mobila enheter med Quick Charge kan laddas betydligt snabbare än vanligt, något som åstadkoms genom att en kompatibel laddare ökar spänningen över standardnivån för USB-standarden.

Enligt honom är det inte möjligt att stödja Quick Charge i enheter som laddas via USB Type-C, åtminstone inte om kommunikation med enheten ska samtidigt över samma anslutning. För att Quick Charge ska kunna mata enheten med tillräcklig ström måste den gå över portens datakanaler (D+/D-), vilket gör samtidig kommunikation omöjlig.

I specifikationen för USB Type-C står det att en proprietär teknik för snabbladdning inte får modifiera Vbus för att åstadkomma önskat resultat, något Quick Charge gör för att kunna ladda i spänningsnivåer om 9 och 12 volt. Det är av denna anledning som Quick Charge och USB Type-C inte är kompatibla, enligt Leung.

Vad som däremot inte framgår är hur detta kommer påverka slutanvändare. Det finns inga dokumenterade faror eller problem som kan uppstå om en USB Type-C-laddare som inte följer specifikationen används med en telefon som följer standarden, eller vice versa. Syftet är just att denna problematik inte ska behöva uppstå.

Bland modeller som har kombinationen märks flaggskeppen LG G5 och HTC 10, men några dokumenterade fall där inkompatibilitet mellan Qualcomm Quick Charge och USB Type-C ställt till problem finns inte i dagsläget.