När Intel presenterade sin senaste kvartalsrapport meddelades att hela 11 procent eller omkring 12 000 anställda får gå, som en del i en omstrukturering där bolaget ska bli mindre beroende av förhållandena på PC-marknaden och lägga mer energi på datacenter samt sakernas internet (eng. Internet of Things).

Omstruktureringen påverkar även bolagets mobilplaner, som åtminstone i nuläget läggs på hyllan. I närtid innebär det att plattformen Broxton, som under årets fjärde kvartal skulle ersätta Cherry Trail och komma med arkitekturen Goldmont, slopas. Även framtida budgetkretsar under kodnamn Sofia stryker på foten.

Beskedet betyder att Intel ger upp i sina försök om att ta ett grepp om marknaden för mobiltelefoner, men även en reträtt inom budgetorienterade surfplattor. Bolaget kastar dock inte in handduken helt utan fortsätter satsa på surfplattor och hybrider med de kraftfullare Core M-processorerna, men även plattformen Apollo Lake som också kommer med den hittills icke släppta arkitekturen Goldmont.

En del av mobilsidan som inte påverkas är modemkretsarna i XMM-serien, som ser ut att leva kvar. Det här beror sannolikt på bolagets satsning om sakernas internet där allt ska vara uppkopplat i framtiden, men kanske även ihärdiga rykten om att Apple kommer använda Intels modem för framtida Iphone-modeller.

Källa: Anandtech, Forbes.