Det är nu inte långt kvar till nästa generation grafikkort från AMD och Nvidia är här. Inför lanseringen av Polaris lägger AMD upp en landningssida för arkitekturen, där de i grova drag går igenom nyheterna, men också publicerar bilder på vad som tros vara de kommande grafikkretsarna Polaris 11 "Baffin" och Polaris 10 "Ellesmere".

Bilderna är antingen förvrängda eller utskurna, men sajten Videocardz har genom en del arbete fixat till dem. Den första kommer från huvudbilden och liknar ingen grafikkrets från tidigare generationer, varför den tros föreställa minstingen Polaris 11 som i första rummet är tänkt för bärbara datorer.


Den andra bilden visar vad som tros vara en utskärning av den större grafikkretsen Polaris 10. Författaren till artikeln tog sedan bilden och applicerade den på AMD:s grafikkrets Tonga vilket gav en kretsstorlek på 234 mm2 – nära de 232 mm2 som varit aktuella i en tidigare läcka om Project F på Linkedin.

Förutsatt att storleken stämmer betyder det att Polaris 10 blir väsentligt mindre än Nvidias motsvarighet GP104, som mäter in på någonstans över 300 mm2. Det här kan bero på att AMD tillverkar Polaris på 14 nanometer hos Globalfoundries och Samsung istället för 16 nanometer hos TSMC som är fallet för Nvidia, vilket skulle kunna betyda att AMD har en kostnadsfördel gentemot konkurrenten.

Tidigare spekulationer talar om att Polaris 11 får 1 280 streamprocessorer och en 128-bitars minnesbuss som paras ihop med GDDR5-grafikminne. Polaris 10 väntas i sin tur dubblera kapaciteten på båda delar och bestyckas med GDDR5X, något som kan ge prestanda i nivå med dagens flaggskepp Radeon R9 Fury X.