Vem som skapat den nätbaserade valutan Bitcoin är en fråga som många ställt sig, men ingen lyckats finna svaret på. Många har försökt komma fram till vem som egentligen står bakom pseudonymen Satoshi Nakamoto, och nu har det avslöjats av skaparen själv – Craig Wright, en entreprenör från Australien.

Uppgifterna kommer från BBC som är en av tre publikationer Craig Wright talat med. BBC har tagit del av information som bekräftar att han är skaparen, bland annat nycklar som direkt kan kopplas till Bitcoin-mynt som sedan tidigare är bekräftade att tillhöra skaparen.

Craig Wright berättar att han egentligen inte ville avslöja sin identitet. Han valde dock ändå att göra det för att få slut på spekulationer och rykten som börjat spridas sedan Wired december 2015 grävde upp information som antydde att han skulle vara Bitcoins skapare.

Sedan introduktionen har Bitcoin spridits snabbt och är idag ett vitt accepterat betalmedel. Bland annat har speltjänsten Steam nyligen börjat tillåta betalningar via valutan. Idag finns det cirka 15,5 miljoner Bitcoin-mynt i omlopp, varav en miljon av dessa tros tillhöra Craig Wright.