Det har länge florerat rykten om uppdaterade versioner av den nuvarande generationens konsoler. Den det har talats mest om är en kraftfullare version av Sonys Playstation 4, som sägs ha kodnamnet Neo. Det har även talats om en ny Xbox One, och nu har det kommit fram information som styrker detta.

Spelsajten Kotaku rapporterar om att inte bara en, utan två nya versioner av Xbox One ska släppas. Den ena ska enligt deras källor släppas redan i år i form av en tunnare version med stöd för videoinnehåll i 4K och en 2 TB-hårddisk, vilket skulle innebära en fördubbling i lagringskapacitet från den nuvarande Xbox One.

Den andra konsolen som det talas om ska släppas nästa år och har kodnamnet Scorpio. Denna sägs ha en mer kraftfull systemkrets med en sammanlagd beräkningskraft på 6 teraflops – vilket kan jämföras med 1,32 teraflops hos nuvarande Xbox One. Microsoft sägs också ha planer på att samarbeta med Oculus, där Xbox One "Scorpio" potentiellt ska kunna bli kompatibel med VR-headsetet Oculus Rift.

Om detta stämmer skulle det överensstämma med det Microsofts Xbox-chef sade tidigare i år när han talade om att han gärna ville att konsolerna skulle ta efter den modell som PC-marknaden har. Det han syftade på var att hårdvara kan uppdateras och att konsolspelarna inte ska behöva vänta 7-8 år på kraftfullare hårdvara.

Sedan artikeln publicerades har Kotakus uppgifter även bekräftats av Polygon och båda talar för att den tunnare Xbox One-versionen kommer att visas upp under årets E3-mässa.