Geforce GTX 1080 lanseras officiellt idag och blir Nvidias första konsumentinriktade kort baserat på den nya arkitekturen Pascal. Till en början släpps endast en version av kortet, nämligen Nvidias egen referensdesign de kallar för Founder's Edition, men det dröjer dock inte länge innan partnertillverkarna släpper sina egna kort. Nu har flera av dessa kort skymtats på bild.

Totalt handlar det om Geforce GTX 1080 från fyra olika tillverkare, nämligen Asus, EVGA, Zotac och Gigabyte. Korten kommer utrustade med företagens egna kylarlösningar, vilket i Asus fall innebär ett kort i Strix-serien. Kortet är överklockat från fabrik och utrustat med deras senaste DirectCU III-kylare. Modellen kommer även med anpassningsbar RGB-belysning.

Från EVGA:s sida visas två kort upp, Geforce GTX 1080 FTW och Geforce GTX 1080 Superclocked. Det förstnämnda är ett av företagets toppmodeller och använder sig av ett uppgraderat kretskort och en kraftfullare VRM som får ström från två stycken 8-pins PCI Express-kontakter.

Superclocked-modellen däremot använder Nvidias referenskretskort samt en 8-pins PCI Express-kontakt. Kylarmässigt handlar det om senaste versionen av EVGA:s ACX-kylare och kortet kommer troligen även med uppdaterat BIOS för att möjliggöra högre överklockning.

För Zotacs del handlar det om Geforce GTX 1080 AMP! och AMP! Extreme. Båda korten kommer med Zotacs egna kretskort och strömförsörjningen sköts av två stycken 8-pin PCI Express-kontakter. Skillnaden mellan de två är att Extreme-versionen utrustas med tre fläktar istället för två samt att det är överklockat högre från fabrik.

Sist, men inte minst, är det Gigabytes modell Geforce GTX 1080 Xtreme Gaming. Än så länge är lite känt om detta kort, förutom att Gigabyte använder ett eget kretskort samt en kylarlösning med tre stycken fläktar.

Samtliga kort förväntas visas upp under årets Computex-mässa som pågår från 31 maj till 4 juni.

Källa: Videocardz, Hot Hardware