Efter en lång tids väntan har AMD lyft av skynket för Radeon RX 480 under den pågående Computex-mässan, men det är inte den enda efterlängtade nyheten. I klassisk Steve Jobs-manér har bolagets VD, Lisa Su, en sista sak att visa innan presskonferensens slut.

På scen visas ett tidigt exemplar av "Summit Ridge" med arkitekturen Zen upp för media. Förutom att åter tala om 40 procent högre prestanda per klockcykel (IPC) samt sockel AM4 bekräftar AMD officiellt att processorfamiljen får inget mindre än 8 kärnor och totalt 16 trådar.

AMD's "Zen" core is designed to scale across multiple markets including high-performance desktops, servers, notebooks and embedded solutions with first availability planned in our high-performance desktop "Summit Ridge" processor.

Samtidigt ger AMD en vag uppdatering om när Summit Ridge kan tänkas hitta ut på marknaden. Inom de närmsta veckorna ska de första exemplaren skickas ut till utvalda kunder, för att under tredje kvartalet leverera till merparten. Det här talar för en lansering för konsumenter fjärde kvartalet 2016 eller det första 2017.

Åttonde generationens A-serie får Zen

På samma tillställning passade AMD på att lansera A-serien Bristol Ridge som är en uppdatering av Carrizo. Den nya processorfamiljen använder således arkitekturen Excavator som i grunden bygger på kritiserade Bulldozer. Det här blir det ändring på med den åttonde generationen som släpps nästa år, där arkitekturen Zen ska utgöra grunden för plattformen.

Bildkälla: Anandtech.

► Läs alla artiklar från #computex-2016