Inledning

För fyra år sedan blev AMD först att ta steget ner till en tillverkningsprocess på 28 nanometer med grafikarkitekturen Graphics Core Next och det hyllade grafikkortet Radeon HD 7970. Efter att ha stått stilla på samma nod rekordlänge skulle 2016 slutligen bli året då nästa stora processkrympning skedde, vilket besannades i maj då Nvidia blev först ner till 16 nanometer med grafikarkitekturen Pascal.

IMG_8990.jpg

Idag har det blivit dags för AMD att presentera nästa del i sagan Graphics Core Next och samtidigt ta klivet ner till 14 nanometer med den purfärska arkitekturen Polaris. I rampljuset syns den nya modellen Radeon RX 480, vars jobb inte är att återta prestandakronan, utan snarare erbjuda en oslagbart prisvärd lösning för spel och virtuell verklighet.

Är Radeon RX 480 och Polaris det alla prismedvetna entusiaster har väntat på? Häng med när SweClockers lägger nykomlingen under luppen för en uttömmande genomgång i testlabbet!

Viktig information

Referensmodellen av AMD Radeon RX 480 överskred vid lansering PCI Express-specifikationen för effektuttag. Redaktionen beslöt därför att tills vidare plocka bort utmärkelsen "Bra produkt". Uppdaterad mjukvara har dock i någon mån löst och jobbat runt problemet, vilket gör att den ursprungliga bedömningen åter är aktuell.