Den nuvarande versionen av PCI Express-standarden, PCI Express 3.0, har funnits på marknaden sedan 2011 och på konsumentmarknaden används den för att ansluta allt från grafikkort till ljudkort och snabba SSD-enheter till moderkortet. Även om standarden möter rådande behov ökar dessa med tiden, och därför utvecklas förbättrade versioner av standarden löpande.

PCI Express 4.0 har varit under utveckling sedan 2011 av standardorganisationen PCI SIG och ska dubblera bithastigheten, upp från 8 GT/s i föregångaren till 16 GT/s (gigatransfers per sekund). Varje kanal har en bandbredd på 2 GB/s, och då kanalerna stöder tvåvägskommunikation blir den totala tillgängliga bandbredden för en x16-anslutning hela 64 GB/s (4*16).

Den uppdaterade standarden ska använda sig av ett nytt anslutningsformat än tidigare versioner men ska vara mjukvarumässigt och mekaniskt bakåtkompatibel. Det innebär att grafikkort, lagringsenheter och andra typer av produkter som ansluter över PCI Express 3.0 kommer att fungera i PCI Express 4.0-anslutningar, och vice versa.

Standardversion

Bit-hastighet

Bandbredd per kanal

Bandbredd x16-anslutningar

PCI Express 1.0

2,5 GT/S

250 MB/s

8 GB/s

PCI Express 2.0

5 GT/s

500 MB/s

16 GB/s

PCI Express 3.0

8 GT/s

1 GB/s

32 GB/s

PCI Express 4.0

16 GT/s

2 GB/s

64 GB/s

Den officiella specifikationen kommer inte att lanseras förrän 2017 då företagen som ingår i standardiseringsgruppen fortfarande inte är överens om alla parametrar som utgör det nuvarande utkastet. PCI Express används även flitigt inom områden som servrar och superdatorer, där kraven på kommunikationsmetoderna skiljer sig väsentligt från konsumentmarknaden.

Mellanox är ett företag som specialiserar sig på just höghastighetsanslutningar mellan datorsystem i servrar och superdatorer och har nyligen demonstrerat färdiga kretsar baserade på PCI Express 4.0. Dessa kretsar ska även vara på väg ut till fabriker för produktion, något som dock lär användas till testning inför standardens slutförande nästa år.

PCI Express SIG jobbar även på PCI Express 5.0, detta arbete är dock fortfarande i ett tidigt skede. Gruppen undersöker bland annat om det kommer att vara möjligt att bibehålla bakåtkompatibilitet, men även om man ska överge kopparanslutningar till förmån för optiska länkar.