Wifi-alliansen heter den förening som sammanställer specifikationer och certifierar utrustning som följer den trådlösa nätverksstandarden Wifi. Allt för att få en gemensam teknik för att överallt kunna ansluta olika sorters enheter. Nu har ett pressmeddelande med en vidareutveckling av Wifi 802.11ac-standarden släppts.

Namnet är 802.11ac wave 2 och den största förbättringen är att standarden utökas med en extra parallell dataström, upp till fyra stycken totalt. Varje kanal får också dubblerad bandbredd, vilket i teorin betyder dubblerad hastighet.

Stödet för 5 GHz-tekniken utökas och det uppmuntras till att använda frekvensen på fler kanaler för att bättre bruka det frekvensspektrum som finns tillgängligt. Slutligen läggs också stöd till för MU-MIMO (multi-user multiple input multiple output), en teknik som låter routern skapa separata dataströmmar för varje ansluten enhet, till skillnad från den äldre tekniken SU-MIMO.

SU i SU-MIMO står för single user. Routrar som jobbar enligt denna modell kan bara fokusera dataströmmar till en enhet i taget, och när flera enheter är anslutna måste routern växla mellan deras dataströmmar, något som leder till latens vid övergångarna.

Något som är anmärkningsvärt är att många av de 802.11ac-routrar som finns på marknaden redan stödjer delar av den nya specifikationen. MU-MIMO har funnits tillgänglig i routrar sedan en tid tillbaks men då klientenheter, som telefoner, datorer med mera, inte stöder tekniken tvingas routern ändå återgå till den äldre tekniken SU-MIMO.

Allt som krävs för att börja använda 802.11ac wave 2 är en mjukvaruuppdatering av routern när den nya specifikationen färdigställts, samt att nya konsumentprodukter behöver få stöd för tekniken på bred front. När den uppdaterade standarden ska släppas nämns dock inte i pressmeddelandet.