Nintendo har en knackig tid bakom sig ekonomiskt och sett till marknadsandelarna inom spelkonsoler. Efter inledningsvis enorma framgångar med Wii tappade den momentum, och uppföljaren Wii U har sedan lanseringen 2012 haft svårt att hävda sig mot huvudkonkurrenterna Sony och Microsoft.

I mars 2017 ska företaget lansera den kommande konsolen som går under kodnamnet NX. Att Wii U byts ut som flaggskeppsprodukt efter så kort tid har lett till spekulationer om att Nintendo kan bli tvungna att överge hårdvarutillverkningen och fokusera på spelproduktion, likt tidigare konkurrenten Sega gjort.

Oavsett bolagets framtid inom hårdvara väntas Nintendo inte lida av finansiella trångmål den närmsta tiden tack vare introduktionen av mobilspelen Pokémon Go, där förstärkt verklighet (eng. Augmented Reality) används för att visa digitala Pokémon ovanpå verkliga miljöer runt spelaren.

Att jaga och samla Pokémon med mobilen har blivit så populärt att Nintendos aktie rusat för att passera den inhemska rivalen Sony i marknadsvärde. Nintendo har sedan börsrally den 19 juli återgått till att ha ett något mindre marknadsvärde än Sony, men ligger till skillnad från tidigare noteringar strax efter.

Spelet utvecklas av Niantic och varumärket licensieras av Pokémon Company, som Nintendo äger en del av. Spelet är gratis att ladda ned och använda, varpå spelaren kan köpa saker inuti spela via mikrotransaktioner.