Det omtalade science fiction-osande rymdäventyret No Man's Sky har fått stor medial uppmärksamhet sedan det utannonserades under E3-mässan 2014. Utöver uppmärksamhet från media och spelare världen över innebar populariteten att spelets titel blev inblandad i en rättslig process med brittiska tv-kanalen Sky TV, en process som avslutades i juni.

Under föregående vecka meddelade utvecklaren Hello Games att spelet är färdigt för lansering. I samma meddelande berättades det även att spelet blott upptar 6 GB lagringsutrymme på skiva, något som beror på att innehållet i spelets omfattande universum genereras vid behov baserat på matematiska formler.

Det är just dessa matematiska formler som ligger till grund för utvecklarens senaste rättsliga bekymmer. Det nederländska företaget Genicap hävdar att No Man's Sky inkräktar på en patentskyddad formel som kallas Superformula, en formel som Hello Games inte har licensierat. Genicap har publicerat ett officiellt uttalande i frågan.

We haven't provided a license to Hello Games. We don't want to stop the launch, but if the formula is used we'll need to have a talk.

Sean Murray, medgrundare av Hello Games, bekräftar i en intervju med The New Yorker att de hade problem med att ta fram en formel för hur den enorma spelvärlden skulle genereras automatiskt. De hittade en lösning i form av en formel skapad av den belgiske växtgenetikern Johan Gielis.

Problemet är att Johan Gielis, utöver rollen som växtgenetiker, även är styrelsemedlem och chefsforskare hos Genicap och den person som var ansvarig för att utveckla matematiken bakom Superformula.

I skrivande stund har de två parterna inte presenterat någon ytterligare information om den rättsliga processen. No Man's Sky ska lanseras till Playstation 4 och PC den 10 augusti, det återstår att se om patenttvisten kommer innebära en försening av spelet.