Om AMD:s prognos håller är tiden av konstant kräftgång och blodröda siffror över, någonting som tillskrivs framgångar på konsolmarknaden och en bättre portfölj av produkter på konsumentmarknaden. I slutet av juni släpptes arkitekturen Polaris i form av Radeon RX 480 och mot slutet av året är det dags för efterlängtade Zen att se dagens ljus.

We have been very focused on the server launch for first half of 2017. Desktop should launch before that. In terms of true volume ability, I believe it will be in the first quarter of 2017. We may ship some limited volume towards the end of the fourth quarter, based on how bring up goes and the customer readiness.

Bolaget har tidigare talat om en lansering under årets fjärde kvartal, men nu ser det ut som att det kan bli ändring på den saken. Under AMD:s senaste kvartalsrapport berättar VD:n Lisa Su att Zen för konsumenter kan komma att levereras i mindre volymer mot slutet av året, men att det kommer dröja till första kvartalet 2017 innan det är tal om god tillgång.

Därtill vidareutvecklar hon med att Zen ska vara väl positionerad för marknadens övre prestandasegment för konsumenter. I samma andetag bekräftar hon åter att det kommer släppas en APU, processor med integrerad grafikdel, som bygger runt Zen någon gång under 2017.

Arkitekturen Zen ska enligt tidigare utsago leverera 40 procent högre prestanda än Excavator vid samma klockfrekvens och dessutom vara mer energieffektiv. Först ut för konsumenter väntas två grundstommar i Zen-familjen med åtta och fyra kärnor, med stöd för dubbelt antal exekveringstrådar genom Simultaneous Multithreading – den teknik Intel saluför i sina processorer som Hyperthreading.

Processorer baserade på arkitekturen Zen kommer tillverkas på 14 nanometer och använda sockeln AM4 med stöd för DDR4-minne. Till detta hör en styrkrets som hitintills endast är känd under kodnamn Promontory, som utvecklas i samarbete med Asus-ägda kretsmakaren Asmedia.