Tidigare i år gick Microsoft ut med att företaget öppnar upp flerspelarstöd över Xbox Live för andra plattformar. Detta var i princip en öppen invit till konkurrenterna att göra detsamma, vilket skulle göra det möjligt för spelare att möta varandra i spel oavsett vilken plattform de väljer att köpa spel till. Enligt flera utvecklare är det nu endast Sony som står i vägen för detta.

En tidig förespråkare för spel mellan plattformar är Psyonix, utvecklarna bakom populära speltiteln Rocket League som möjliggjorde spel mellan PC och Xbox One före Microsoft presenterade Play Anywhere-satsningen. Enligt Jeremy Dunham, VD för Psyonix, är Rocket League redo för spel mellan flera plattformar och att aktivera stödet skulle kunna ske på en dag om Sony tillät det.

Psyonix är dock inte ensamma om att vara redo för spel över flera plattformar. CD Projekt Red, utvecklarna bakom The Witcher-serien, börjar närma sig lanseringen av Gwent, ett kortspel i stil med Blizzards Hearthstone. Gwent stöder spelande mellan Xbox One och PC, och allt som fattas för att Playstation 4 ska stödas är ett godkännande från Sony.

Our upcoming Gwent: The Witcher Card Game will launch in closed beta for PC and Xbox One later this year, and Microsoft already confirmed Gwent's cross-play feature not only between Xbox One and PC, but also other consoles if they allow it. We also do have a technical solution in place for PS4 and would love to add Sony’s platform to cross-play at the start of open beta. All we need is a green light from Sony.

I en intervju med IGN berättar CD Projekt Reds VD Marcin Iwiński att stöd för Xbox One och PC redan finns på plats, och att Microsoft har givit klartecken för att lägga till ytterligare plattformar. CD Projekt Red har även en teknisk lösning på plats för Playstation 4.

Utöver detta har även Blizzard uttalat sig på Twitter om att de följer utvecklingen för spel över flera plattformar, med avseende på flerspelarskjutaren Overwatch. Även om det inte uttalas kan även detta ses som att spelande mellan Xbox One och Playstation 4 skulle kunna bli möjligt om Sony öppnade upp Playstation Network.

Sony har tillåtit spel mellan Playstation 4 och PC tidigare, men inte mellan konsoler. I en intervju med Gamespot uttalade sig Sony tidigare under året positivt om spel mellan plattformarna, men sedan dess har det varit tyst. Utvecklarnas kommentarer i frågan antyder att inte mycket har hänt sedan dess.

Då Playstation 4 är en betydligt större försäljningsframgång än Xbox One har Microsoft mer att förlora på avsaknaden av stöd för spel över plattformarna. Sony har å sin sida ett intresse i att behålla kunderna i det egna ekosystemet, vilket kan förklara ovilligheten att öppna upp Playstation Network.

I skrivande stund har Sony inte svarat på utvecklarnas kommentarer. Microsofts Xbox Play Anywhere-satsning lanseras den 13 september.