Det har länge tisslats och tasslats om Nintendos nästa spelkonsol, kodnamn NX, som enligt bolaget ska bli ett helt nytt koncept. Det har länge talats om att det ska bli en hybrid mellan en stationär och mobil enhet, någonting som nu konkretiseras i en ny rapport från Eurogamer.

Enligt rapporten blir Nintendo NX i grunden en "surfplatta" med två avtagbara spelkontroller monterade i högkant till höger och vänster, vilket utgör den mobila delen som det tidigare talats om. Det som även gör enheten stationär är att den kan placeras på en dockningsstation, kopplad till en TV-apparat.

Då spelkonsolen i första rummet är mobil frångår Nintendo optisk lagring till förmån för kassetter med flashminne, där rekommendationen är 32 GB. Kapaciteten är 36 procent mindre än de 50 GB skivor av formatet Blu-ray som Playstation 4 och Xbox One använder sig av.

Det har tidigare antagits att AMD ska göra processorn för Nintendo NX, något som inte blir fallet. Istället ska Nvidia vara leverantör och de utvecklarenheter som finns ute nu ska baseras kring Tegra X1, med fyra kärnor Cortex-A53, fyra Cortex-A57 och en Maxwell-baserad grafikkrets med 256 CUDA-kärnor. Enligt Digital Foundry är denna lösning prestandamässigt markant snabbare än Wii U, Playstation 3 och Xbox 360, men ligger långt efter Xbox One och Playstation 4.

Nämnvärt är att Nvidia Tegra X1 presenterades januari 2015, varför det inte är helt osannolikt att Nintendo NX i slutgiltig version bestyckas med Tegra X2. Denna ska tillverkas på en 14- eller 16-nanometersteknik och få fyra kärnor Cortex-A57 samt två av Nvidias egenutvecklade Denver. Till detta hör en ännu ospecificerad grafikdel, som dock högst troligt bygger på arkitekturen Pascal.

Lanseringen av Nintendo NX är spikad till mars 2017 och enligt rapporten ska ett första tillkännagivande vara planerat till september 2016.