Under en längre tid har Tim Sweeney, medgrundare för Epic Games, riktat skarp kritik mot Microsofts mjukvaruplattform Universal Windows Platform (UWP) och om hur den riskerar skapa ett monopol runt utvecklingen av PC-spel. I sitt senaste utspel gör han gällande att Microsoft avser att successivt och medvetet sabotera för traditionella Win32-applikationer för att stärka UWP.

As stated previously, the Universal Windows Platform is an open ecosystem that is available to every developer, and can be supported by any store. With the UWP in its infancy, we recognise areas of improvement and aim to make Windows the best development platform regardless of technologies used.

Nu svarar en talesperson för Microsoft åter på Sweeneys kritik och gör gällande att UWP är ett öppet ekosystem, tillgängligt för alla utvecklare och att denna typ av applikationer kan distribueras genom valfri tjänst. Samtidigt medger Microsoft att UWP ännu är i sin linda och att det finns punkter som kan förbättras.

Att UWP-applikationer kan distribueras på valfri tjänst kan ses som ett direkt svar till Sweeneys oro om att Microsoft successivt kommer försämra Win32 till den grad att utvecklare kommer känna sig tvingade att börja använda UWP, någonting han spekulerar i kan leda till att spelare på sikt överger Steam.

Enligt såväl Tim Sweeney som Microsoft håller parterna en dialog om plattformen, men än så länge anser Sweeney inte att han inte fått något genomslag för sina åsikter. Det är därför sannolikt att hans senaste utspel inte är det sista i ämnet.

Källa: Pcgamesn.