I syfte att få världens Windows-användare att gå över till version 10 valde Microsoft att ge bort operativsystemet som gratis uppgradering för alla med Windows 7, 8 och 8.1. Kampanjen som inleddes i och med lanseringen den 29 juli skulle dock bara vara ett år, vilket innebär att sista chansen att uppgradera utan kostnad är innan helgen.

Hur du uppgraderar till Windows 10

Förutsatt att du idag använder uppdaterade versioner av Windows 7 SP1 eller Windows 8.1 har du säkerligen fått notifiering om att uppgradera minst en gång. Om inte, följ guiden nedan.

  1. Om du inte har fått en notifiering om att uppgradera till Windows 10 kan du klicka dig vidare till Microsofts webbplats för nedladdning av en körbar fil.

  2. Väl igång finns två alternativ; det ena att uppgradera datorn till Windows 10 och det andra att skapa ett installationsmedium, antingen på ett USB-minne (minst 4 GB) eller en brännbar DVD-skiva. Oavsett val inleds nedladdningen.

  3. Nästa steg är att läsa igenom och acceptera användaravtalet, varpå en koll körs för att se om din datorn är kompatibel med Windows 10. Förutsatt att du har en giltig licensnyckel på din installation av Windows 7 eller Windows 8.1 påbörjas uppgraderingen till Windows 10.

  4. När installationen väl är färdig behöver operativsystemet lite tid för att optimera systemet. Vid första start av Windows 10 kommer mjukvaran även att leta rätt på drivrutiner för ditt system.

  5. Avslutningsvis rekommenderas användare att gå till Enhetshanteraren för att dubbelkolla att alla drivrutiner är installerade.

Vilken version av Windows 10 får jag gratis?

Den som använder Windows 7 Home Basic, Home Premium eller grundversionen av Windows 8/8.1 uppgraderas till Windows 10 Home. Mer påkostade utgåvor som Windows 7 Professional eller Windows 8.1 Pro uppgraderas till Windows 10 Pro.

Befintligt operativsystem

Gratis uppgradering

Windows 8
Windows 8.1
Windows 7 Starter
Windows 7 Home Basic
Windows 7 Home Premium

Windows 10 Home

Windows 8 Pro
Windows 8.1 Pro
Windows 8.1 Pro for Student
Windows 7 Professional
Windows 7 Ultimate

Windows 10 Pro

Windows 10 Home är den konsumentinriktade utgåvan för stationära datorer, bärbara datorer, surfplattor och hybrider. I den ingår assistenten Cortana, webbläsaren Edge samt en uppsjö medföljande appar och tjänster.

Windows 10 Pro är steget upp från Home och lägger till ytterligare funktioner för avancerade användare, såsom dataskydd, fjärråtkomst, molnfunktioner och fjärradministration för medelstora företag. Microsoft beskriver skillnaderna mellan de båda utgåvorna i en lättöverskådlig landningssida.

anniversary win10.jpg

Windows 10 Anniversary Edition

Den 2 augusti släpper Microsoft Windows 10 Anniversary Edition, som blir den första stora uppdateringen för Windows 10. Trots tillkomsten av nya finesser och förändringar är det en gratis uppdatering – dock endast för Windows 10-användare.

Vad kostar Windows 10 efter den 29 juli?

Efter att Microsoft upphört med att tillhandahålla gratis uppgraderingar kostar Windows 10 från dryga tusenlappen för Home-versionen, upp till strax över 1 500 kronor för Windows 10 Pro.

Utgåva

Lägsta pris

Microsoft Windows 10 Home Sve (64-bit OEM)

Microsoft Windows 10 Home Eng (64-bit OEM)

Microsoft Windows 10 Pro Sve (64-bit OEM)

Microsoft Windows 10 Pro Eng (64-bit OEM)