Microsofts slimmade Xbox One S lanserades tidigare under veckan och ersätter rakt av originalet Xbox One, och ger stöd för finesser som 4K UHD-video med HDR. En mer slimmad design och stöd för högupplöst videouppspelning får dock även oväntat sällskap av högre prestanda.

Experterna på Digital Foundry har testat Microsofts nya spelkonsol, som presterar märkbart bättre i ett flertal titlar. Detta på grund av en högre klockad grafikdel på 914 MHz istället för 853 MHz, men även systemkretsens inbyggda ESRAM har uppgraderats för att leverera en bandbredd om 219 GB/s istället för 204 GB/s.

På båda delar handlar det om en teoretiskt ökad prestanda om 7 procent, något som i varierande grad har en positiv inverkan på spel. Den största märks i Project Cars som har 60 fps som mål, men sällan når dit. Här är skillnaden upp till 5 bilder per sekund (fps) till Xbox One S fördel.

I andra speltitlar där bildfrekvensen är låst till 30 fps märks också en skillnad, i situationer där Xbox One har svårt att hålla en stadig bilduppdatering. Här ska den teoretiska prestandaökningen för Xbox One S vara tillräcklig för att spelkonsolen oftare ska kunna hålla 30 fps stabilt.

Some games (ones that utilise dynamic resolution and/or unlocked frame-rates) may see a very minor performance improvement. Our testing internally has shown this to be pretty minor, and is only measurable on certain games, so we didn't want to make it a 'selling point' for the new console.

Anledningen till att de högre klockfrekvenserna behövs uppges vara att konsolen ska få stöd för att spela in och rendera video i realtid, strömma videoklipp samt ta skärmdumpar. Vidare beskriver Microsoft prestandaökning i vissa spel som små, varför de aktivt valt att inte göra det till ett försäljningsargument.

Avslutningsvis framgår i en intervju med Digital Foundry att den nya systemkretsen i Xbox One S tillverkas på en 16-nanometerteknik från TSMC, vilket krympt kretsen från 363 mm2 i originalet till 240 mm2 och samtidigt pressat strömförbrukningen för att möjliggöra den mindre designen.