Vid övergången till 22 nanometer tillkännagav Intel att bolagets fabriker skulle upplåtas för kontraktstillverkning av kretsar från andra aktörer. Oviljan att släppa in såväl direkta som indirekta konkurrenter har resulterat i ett försumbart genomslag, någonting det nu kan bli ändring på.

Under Intel Developer Forum framgår att processorjätten ingått ett strategiskt avtal med ARM för tillverkning av ARM-baserade systemkretsar som används i bland annat smarta telefoner och surfplattor. Avtalet gäller från och med 10 nanometer, som väntas sjösättas tidigast i slutet av 2017.

Den först officiella klienten är LG, som ska nyttja Intels 10-nanometersteknik för en egenutvecklad systemkrets. Det här innebär att den koreanska jätten ansluter sig till konkurrenter som Apple och Huawei, vilka utvecklar egna kretsar och sedan har hand om tillverkningen hos externa parter som TSMC eller Samsung.

Vid sidan om detta gör ihärdiga rykten gällande att Intel kan ha ett avtal på gång med Apple. Av allt att döma dröjer dock ett sådan affär till 2018, då Apple i dagsläget ska ha säkrat avtal med TSMC för tillverkning av systemkretsarna A10 och A11 för framtida Iphone- och Ipad-enheter.

Källa: Bloomberg.